Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times, Trump-Rusya ilişkilerini açığa çıkarmaya devam ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr.’ın, Hillary Clinton’a zarar verebilecek bazı bilgilere sahip olduğunu vadeden ve Kremlin’e yakın bir hukukçu olan Natalia Veselnitskaya ile görüştüğü ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin haberine göre, Donald Trump Jr, Rus hukukçu Veselnitskaya ile görüştü, ancak görüşmede Clinton’a zarar verecek bir bilgi sağlanıp sağlanmadığı belirsiz.

Görüşmede, Trump’ın o dönemki kampanya sorumlusu Paul J. Manafort ve damadı Jared Kushner da bulundu..

Söz konusu haber, Rusya’nın ABD Başkanlık seçimlerine olası müdahalesine ilişkin hem FBI hem de Kongre’nin yürttüğü soruşturma için büyük önem arz ediyor.

New York Times’ın haberine göre söz konusu görüşme New York’taki Trump Tower’da 9 Haziran 2016 tarihinde gerçekleşti. Bu tarih, Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti tarafından aday gösterilmesinden iki hafta sonrasına denk geliyor.

Haberin bir diğer önemi ise; bir Rusya vatandaşı ile Donald Trump’ın yakın kişiler arasında doğrulanabilen ilk toplantı olması.

New York Times gazetesinin görüşmeye ilişkin haberinin ardında hem Trump Jr. hem de Veselnitskaya toplantının gerçekleştiğini doğruladı ancak toplantıda ABD Başkanlık kampanyasına dair hiçbir şeyin konuşulmadığını belirttiler.

Ardından New York Times’ın dünkü haberindeyse, Donald Trump Jr.’ın, Hillary Clinton’a zarar verecek bilgilerin kendisine sağlanacağının belirtilmesi üzerine görüşmeyi kabul ettiğini iddia etti. Bu haberin kaynağı ise, toplantıyla  ilgili brifing verilen üç, toplantıdan haberi olan iki Beyaz Saray danışmanı.

Trump Jr: “Veselnitskaya’nın elle tutulur bir bilgisi yoktu”

New York Times’ın dünkü haberinin ardından Trump Jr. da yazılı bir açıklama yaptı. Trump Jr., bir tanıdığının “kampanyaya faydası olabilecek bilgisi olan biriyle görüşmek isteyip istemediğini sorduğunu” belirtti.

Trump Jr. “Görüşmeden önce ismi bana söylenmedi. Jared (Kushner) ve Paul’den (Manafort) katılmalarını istedim ama onlara konuyla ilgili bilgi vermedim. Biraz sohbet ettikten sonra, söz konusu kişi Rusya ile bağlantılı kişilerin Demokratik Ulusal Komite’yi ve Clinton’ı mali olarak desteklediklerine dair bilgisi olduğunu söyledi. Açıklamaları muğlaktı ve bir anlam  ifade etmiyordu. Bu iddiasıyla ilgili bir ayrıntı ya da destekleyici bilgi sağlanmadı ya da teklif edilmedi. Kısa süre sonra elle tutulur bir bilgisinin olmadığı açığa çıktı.”

Trump Jr., Veselnitskaya’nın daha sonra konuyu, Rus çocuklarının ABD vatandaşları tarafından evlat edinilmesine ilişkin askıya alınan programına getirdiğini söyledi: “Baştan beri asıl konuşmak istediği meselenin bu olduğu ve muhtemel faydalı bilgilerin buluşmak için bahane olduğu benim için açıklığa kavuştu.”

Kushner ve Manafort’tan ise söz konusu habere ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Başkan Trump’ın hukuk ekibinden de konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Trump’ın sözcüsü, yaptığı açıklamada, Trump’ın söz konusu toplantıdan “haberinin olmadığını ve toplantıya katılmadığını” açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.