Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki ırkçı gösterinin organizatörü sırra kadem bastı

ABD’nin Charlottesville kentinde geçtiğimiz hafta insan hakları aktivisti Heather Heyer’in ölümü ve onlarca kişinin yaralanması ile sonuçlanan ırkçı gösterilerin organizatörü Jason Kessler,  her kesimden birçok kişinin tepkisini çekmesi üzerine adeta sırra kadem bastı. “Unite the Right” ismi altında ırkçı aşırı sağcıları bir araya getiren protestonun organizatörü olarak bilinen Kessler, yaşanan olaylar sonrasında basın mensuplarının karşısına geçmiş, açıklaması esnasında halkın sert tepkisiyle karşılaşmış, yuhalanmış ve tartaklanmıştı.

Yaşanan olayların ardından Kessler, kamuoyu önünde hiçbir mecrada görünmemeye başladı. Twitter hesabı silindi, “Amerika’nın Birliği ve Güvenliği” başlıklı blogu kapandı, Facebook sayfası yok oldu. Washington Post gazetesi röportaj yapmak için Kessler’a ulaştığında “Gazetecilere konuşmuyorum” cevabını aldı. Irkçı olayların ve yansımalarının ardından tüm ABD’de “yükselen ırkçılık” konusunun gündeme oturması ve ırkçı eylemcilerin büyük tepki çekmesi üzerine aşırı sağın tanınır figürleri de Kessler ile aralarına mesafe koydu. Ancak Kessler’in herkesin gözünde itibarını yitirmesine ve hiçbir yere çıkmamasına neden olan başka bir olay var.

Charlottesville’deki olaylardan yaklaşık bir hafta sonra Kessler, Twitter hesabından çok tepki çeken bir paylaşım yaptı. Kessler’in ırkçı gösterilerde hayatını kaybeden insan hakları aktivisti Heather Heyer’e hakaret ettiği tweeti şöyleydi: “Heather Heyer, şişman ve iğrenç bir komünistti. Komünistler 94 milyon kişiyi öldürdü. Şimdi bedelini ödeme zamanı.”

Kessler’in bu tweeti toplumun her kesiminden pek çok kişinin sert tepkisiyle karşılaştı. Ancak Kessler için daha da önemli olan aşırı sağcı, ırkçı ve alt-right kesimlerin önemli figürlerinin de tepki göstermesi oldu. Alt-right hareketinin önemli isimlerinden Richard Spencer, Kessler’in tweetini “ahlaki olarak bozuk” ve “son derece pervasız” olarak nitelendirdi. Spencer, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Bundan sonra Kessler ile hiçbir bağlantım yoktur, kimsenin de olmamalıdır. Heyer’in ölümü son derece üzücüdür” dedi.

Konuyla ilgili olarak Washington Post’a konuşan Spencer, Kessler’in ifadeleri için “şu anda söylenecek en yanlış şey” dedi ve ekledi: “Heyer, yanlış hiçbir şey yapmadı. Ben de herkes kadar Komünizm’e karşıyım fakat tarihin intikamı peşinde koşmak çok gülünç. Ne düşünüyordu bilmiyorum.”

Yine alt-right’ın önemli isimlerinden olan Washington State University’nin sağcı öğrenci liderlerinden James Allsup da Kessler’i eleştirerek “Jason Kessler’in hiçbir organizasyonuna katılmayacağım, çok iğrenç” dedi. Bir başka ünlü isim, alt-right aktivisti Tim Gionet ise Twitter üzerinden Kessler’i şu şekilde eleştirdi: “Görüşlerine katılmıyoruz diye Charlottesville’de birinin ölmesinden haz almamalıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.