Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler’den Washington’a “ırkçılık uyarısı”

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, ABD’de artan ırkçılık olaylarına ilişkin olarak Washington’a uyarı verdi.

Geçen hafta ABD’nin Virginia eyaletindeki Charlottesville’de insan hakları savunucusu Heather Heyer’in yaşamını yitirmesine ve onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ırkçı gösterinin ardından verdiği uyarıda BM, ABD hükümetini ırkçılığı “tartışmasız ve koşulsuz bir şekilde reddetmeye” çağırdı.

BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi Başkanı Anastasia Crickley, dün yaptığı açıklamada “Irkçı sloganlar, marşlar, neo-naziler ve Ku Klux Klan’ın beyazlarının üstünlüğünü savunup nefret yayan konuşmalarıyla dolu ırkçı gösteriler bizi harekete geçirdi” dedi.

Crickley, ayrıca, “ABD hükümetini, üst düzey siyasetçileri ve kamu görevlilerini, Charlottesville ile ülkenin geri kalanında ortaya çıkan ırkçı nefret söylemini ve suçları tartışmasız ve koşulsuz bir şekilde reddetmeye ve kınamaya davet ediyoruz” dedi.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre BM’den bu tür bir uyarı alan az sayıda ülke bulunuyor. Son 10 yılda yalnızca Burundi, Fildişi Sahili, Nijerya, Irak ve Kırgızistan böyle bir uyarı almıştı. ABD ise en son 2006 yılında Batı Şoşon yerlilerinin toprak hakları üzerine çıkan bir çatışma nedeniyle böyle bir uyarı almıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.