Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katalonya’da bağımsızlık referandumu öncesi gerilim tırmanıyor

Merkezi hükümetin karşı çıkmasına rağmen 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu düzenlenmesi planlanan İspanya’nın Katalonya Özerk Yönetimi hükümet binasına İspanyol Polisi operasyon düzenledi. Operasyonda bazı hükümet yetkilileri gözaltına alındı.

Alman Der Spiegel internet sitesinin yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre; İspanya merkezi hükümetine bağlı askeri polis, Katalonya Özerk Yönetimi hükümet binası ve diğer baz resmi binalara eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon düzenlenen ofisler arasında yerel yönetiminin, Çalışma ve Sosyal İşler, Ekonomi ve Dış İlişkiler birimleri de bulunuyor. Operasyon sırasında yerel yönetimin ekonomi bakanı yardımcısı Josep Maria Jove’nin de aralarında bulunduğu 12 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Katalonya Hükümet Sözcüsü, polis baskını hakkında yaptığı açıklamada; operasyonun, İspanya merkezi hükümetinin 1 Ekim’de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumunu engelleme girişimlerinin bir parçası olduğunu söyledi.

İspanya Hükümeti, Katalonya’da düzenlenecek referandumun anayasaya aykırı olduğunu savunmuş ve referandumun engellenmesi için gereken her şeyi yapacaklarını duyurmuştu. Bu kapsamda, bağımsızlık referandumuna destek veren 700 kadar belediye başkanı hakkında soruşturma başlatılmış ve referandum için oy pusulası bastığı iddia edilen bazı matbaalara baskın düzenlenmişti. Ayrıca Katalonya’ya ait mali kaynaklara da el koyulmuştu. İspanya Anayasa Mahkemesi de, referandum kararını askıya almıştı.

Operasyonun ardından halk sokaklara çıkmaya başladı

Öte yandan, bugünkü son polis operasyonunun ardından başta Barselona olmak üzere Katalan şehirlerinde protesto gösterileri düzenlenmeye başladı. Gösterilere katılanlarla polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor.

 

 

barcelona2

barcelona3

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.