Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürdistan referandumunda oy kullanma işlemleri başladı, Mesud Barzani oyunu kullandı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin düzenlediği bağımsızlık referandumunda yerel saatle 07.00’de oy kullanma işlemi başladı. Peşmergenin sıkı güvenlik aldığı oylamada; Erbil, Kerkük, Süleymaniye, Duhok, Zaho başta olmak üzere oy kullanılıyor. Avrupa, ABD, Türkiye ve İran dahil, birçok ülkeden çok sayıda gözlemci referandumu izliyor. Oylama 18.00’de sona erecek.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkiye saati ile 08.30’da Süleymaniye kentinde oyunu kullandı. Barzani, açıklamada bulunmadı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise gazetecilere açıklamalarda bulundu. Barzani Türkiye’nin kendilerini anlamasını beklediklerini söyledi: ”Referandum 26 Eylül’de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor. İki aydır Türkiye’yi ziyaret edip sürecin onlar için tehdit olmadığını anlatmaya çalıştım ama maalesef bu imkanı vermediler.”

Dışişleri Bakanlığı referandumla ilgili bu sabah bir açıklama yaptı. Açıklamada, ”referandum sonuçları bakımından yok hükmündedir. Her türlü hukuki temelden ve meşruiyetten yoksun olan bu girişimi tanımıyoruz.  Sadece Irak’ın değil tüm bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye atan IKB Yönetimi’nin bu sağduyudan uzak teşebbüsünü esefle karşılıyoruz. Referandumu izleyen dönemde ortaya çıkacak ortamı istismar etmek isteyebilecek bazı radikal unsurların ve teröristlerin milli  güvenliğimizi hedef alan eylemlere kalkışması halinde ve  Irak genelinde milli güvenliğimize yönelik her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan ve TBMM’nin verdiği yetkiden kaynaklanan tüm önlemleri alacağımızı bir kere daha vurguluyoruz” ifadeleri yer aldı.

Sabah saatlerinde medyada yer alan ”Habur Sınır Kapısı kapatıldı” iddialarını ise Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi reddetti. Dün İran, Irak’ın isteği üzerine hava sahasını Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden kalkan tüm uçaklara kapatmış, bölgeye yapılan tüm uçuşları da durdurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.