Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Macron’un reform paketini protesto için 5 milyon memur greve gidiyor

Fransa’da 5 milyonu aşkın memur, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 22 Ekim’de onayladığı çalışma yasası reform paketini protesto etmek için bugün ülke çapında greve gidiyor.

Memur sendikaları tarafından yapılan grev çağrısında, hükümetin iktidara geldiği günden bu yana işten çıkarmalar da dâhil olmak üzere memurlara tanınan bazı hakları yok saymak istemesinin memur sendikalarını harekete geçirdiği belirtildi.

Son 10 yıldır ilk kez 9 memur sendikası (CGT, CFDT, FO, UNSA, FSU, Solidaires, CFE-CGC, CFTC ve FA) ortak grev kararı aldı ve Greve 5 milyonun üzerinde memurun katılması bekleniyor.  Ülke çapında gerçekleştirilecek grevler nedeniyle devlet daireleri, hastaneler ve havaalanları gibi yerlerde büyük aksaklıkların yaşanması bekleniyor. Grevden trenlerin ise etkilenmeyeceği bildirildi.

Fransa Sivil Havacılık Kurumu ise bu kapsamda havayolu şirketlerinden uçuşları yüzde 30 oranında azaltmasını istedi. Grev nedeniyle Türk Hava Yolları’nın bazı seferlerinin de iptal edildiği bildirildi.

Türk Hava Yolları’nın bugün Fransa’ya karşılıklı olarak gerçekleştireceği 5 sefer iptal edildi. Konuyla ilgili olarak Türk Hava Yolları’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Fransa’da yapılacak genel grev nedeniyle Fransa Sivil Havacılık otoriterleri notam yayınlamıştır. Bu nedenle bu gün yapılması planlanan TK-1825 İstanbul-Paris, TK-1826 Paris-İstanbul, TK-1819 SAW-Paris, TK-1820 Paris-SAW, TK-1807 İstanbul-Lyon, TK-1808 Lyon-İstanbul, TK-1365 İstanbul-Marsilya, TK-1366 Marsilya-İstanbul, Tk-1813 İstanbul-Nice ve TK-1814 Nice-İstanbul seferleri iptal edilmiştir.”

Yeni reform paketi neleri kapsıyor?

Macron’un ülkede yüzde 9.5 oranındaki işsizliğe çare bulacağını ve bu oranı 5 yılda yüzde 7’ye düşüreceğini belirterek ortaya attığı en önemli seçim vaadi olan tasarı, işverenlerin, işten haksız çıkarmalarda ödenecek tazminatlar için tavan belirlenmesine ve herhangi bir yasal kısıtlamaya maruz kalmaksızın çalışma saatlerini doğrudan işçilerle belirleme özgürlüğü elde etmesine imkan tanıyan düzenlemeler içeriyor.

Tasarıda, 50’den az çalışanı bulunan iş yerlerinde işverenin sendika temsilcisi olmaksızın çalışanla masaya oturabilmesi ve işten çıkarılmalarda itiraz süresinin 1 yıl ile sınırlandırılması gibi değişiklikler de yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Macron, 22 Ekim’de tasarıyı imzalarken yaptığı kısa açıklamada, Fransa’da 5. Cumhuriyet boyunca hiç bu boyutta bir reform gerçekleştirilmediğini söylemişti.

Reformun özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için pragmatik çözümler getirdiğini belirten Macron, “Reformun içerdiği düzenlemeler gelecek yıldan önce uygulanmaya başlanacak” demişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.