Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katalonya’nın bağımsızlığına giden yolda kritik gün….

 

Katalonya Özerk Yönetiminin lideri Carles Puigdemont, bağımsızlık referandumu ertesinde bugün ilk kez Katalan parlamentosuna hitap edecek.

Akşam saatlerindeki oturum sırasında Puigdemont’un doğrudan bağımsızlık ilanı yerine İspanya’dan ayrılık sürecine ilişkin takvim açıklamakla yetinebileceği belirtiliyor. Zira Katalan lider üzerindeki ulusal ve uluslararası baskı büyük.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasaya dayanarak Katalonya’nın özerkliğini kaldırma tehdidinde bulunurken, bir dizi banka ve şirket de merkezlerini başka bölgelere taşıyabileceklerini duyurmuştu.

Fransa ve Almanya da birleşik bir İspanyadan yana olduklarını açıkladılar.

Barcelona Belediye Başkanı Ada Calou ise taraflar arasında arabuluculuk yapmaya hazırlanıyor gibi. Calou, Puigdemont’a bağımsızlık ilan etmemesi çağrısı yaparken, Rajoy’dan da Madrid’den doğrudan yönetim ihtimalini dışlamasını istedi.

Colau “Onlardan diyalog ve arabulucuk ihtimallerini yok edecek herhangi bir karar almamalarını istiyorum. Şu anda atabilecekleri en cesur adım bu olur” dedi.

İspanya anayasasının 155’inci maddesi, özerk bir yönetimin elindeki tüm yetkilerinin alınarak İspanya merkezi hükümetine bağlanmasını öngörüyor.

Katalan lider Puigdemont, referendum sırasında Katalonya’da konuşlandırılan İspanya polisinin bir an önce bölgeyi terk etmesini istiyor. 1 Ekim Pazar günü düzenlenen bağımsızlık referandumunu polis güç kullanarak engellemeye çalışmış, müdahaleler sonucu yaklaşık 900 kişi yaralanmıştı.

Referanduma katılan 2,3 milyon kişinin yüzde 90’ı bağımsızlıktan yana oy kullanmış, katılım oranı yüzde 43’te kalmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.