Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wall Street Journal’ın muhabiri Ayla Albayrak’a ‘terör propagandası’ndan hapis cezası

ABD’nin önemli yayın organlarından Wall Street Journal gazetesi, muhabiri Ayla Albayrak’ın yazdığı bir haber nedeniyle Türkiye’de yargılandığı mahkeme tarafından “terör örgütü propagandası yapmaktan” suçlu bulunduğunu ve 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Albayrak ile ilgili yargı sürecinin 19 Ağustos 2015’te WSJ’da yayınlanan “Türkiye’de Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğuda sokak savaşları şiddetleniyor” başlıklı haber nedeniyle başlatıldığı belirtildi. Silopi mahreçli haberde, PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların özellikle şehirlerde şiddetlenmeye başladığı ve bazı yerlerde de ciddi düzeylere ulaştığı ifade ediliyor.

WSJ, Albayrak’ın hüküm giymesiyle ilgili Salı günü yayınladığı haberinde, muhabirine Kasım 2015’te “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla hakkında soruşturma yürütüldüğü bilgisinin iletildiğini söyledi.

Haberde, daha sonra Albayrak’ın karakolda ifadesinin alındığı ve hakkındaki iddianamenin de Nisan 2016’da tamamlandığı ifade edildi.

Karar temyize gidecek

Konuyla ilgili açıklama yapan Albayrak, kararı temyize götüreceğini söyledi ve ekledi: “Türkiye’deki mevcut durum göz önüne alındığında, bu korkunç karara şaşırmamam gerekiyor. Ancak yine de benim için sürpriz oldu.”

Bu gelişmeyle ilgili bir açıklama da WSJ’nin Genel Yayın Yönetmeni Gerard Baker’den geldi. Baker, suçlamayı “asılsız” cezayı da “isabetsiz” olarak niteledi. Baker, yargı sürecine konu olan haberin Türkiye’de yaşanan olayların “tarafsız ve bağımsız bir şekilde” aktarılmasını amaçladığını ve bunda da başarılı olduğunu vurguladı.

Gazetenin mahkeme kararıyla ilgili haberinde ayrıca, “Şu anda New York’ta bulunan Albayrak’ın hüküm giymesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin basın özgürlüğündeki kötüye gidişle dikkat çektiği Türkiye’de gazetecilerin giderek daha çok hedef haline getirildiğini de ortaya koyuyor” yorumu yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.