Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Popülizmin yeni kalesi Avusturya’da iki sağ parti koalisyona hazırlanıyor

Avusturya’da dün düzenlenen erken genel seçimlerde, halihazırdaki koalisyon hükümetinin Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı 31 yaşındaki Sebastian Kurz’un liderliğindeki merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) birinci geldi. Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi ise oylarını arttırarak Avusturya’nın ikinci partisi olmayı başardı.

merkel-kurz

 

6,4 milyon seçmenin katıldığı Avusturya seçimlerinde katılım oranı yüzde 80’i bulurken, beş parti Federal Meclis’e girmeye hak kazandı.  ÖVP lideri Sebastian Kurz, partisinin oylarını bir önceki seçimlere göre yüzde 6 arttırmayı başararak, ÖVP’nin oy oranını yüzde 31,4’e taşıdı. ÖVP parlamentoda 61 sandalye kazandı. Partinin lideri Kurz, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada; “Bana verilen bu sonucu alçakgönüllükle kabul ediyorum. Bu ülkeyi dönüştürmek zorlu bir görev olacak” ifadelerini kullandı.

Seçimin bir diğer kazananı da, Neo-Nazi bir geçmişe sahip, İslam ve göçmen karşıtı Heinz Christian Strache’nin liderliğindeki Özgürlükler Partisi (FPÖ) oldu. Bir önceki seçimlere göre oylarını yüzde 7 civarında arttıran FPÖ, 53 sandalye elde ederek Avusturya Parlamentosu’na ikinci sıradan girdi. Her ne kadar ÖVP lideri Kurz olası koalisyon ortağının kim olacağı konusunda bir açıklama yapmasa da, gözlemciler ve Avusturya basını tarafından ÖVP’nin FPÖ ile bir sağ koalisyon kurmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2000’li yılların başlarında yine bu iki parti bir koalisyon hükümeti kurmuş, ırkçı söylem ve icraatları nedeniyle diğer Avrupa Birliği ülkelerinden tepki toplamıştı. Son yıllarda her iki parti de AB’nin daha merkezi bir rol üstlenmesine karşı çıkarken, mülteci sorunu konusunda da sert çizgileri savunuyor. Olası bir sağ koalisyonun, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in özellik AB ve mültecilik konusunda izlediği politikalara muhalefet etmesi bekleniyor. Seçim sonuçlarıyla birlikte, Macaristan ve Polonya’nın ardından Avusturya da, sağ popülistlerin iktidarı ele geçirdiği Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin arasına katıldı.

merkel-kurz1

Geçen seçimlerin galibi ve koalisyon hükümetinin büyük üyesi, Christian Kern liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ise yine de oylarını sabit tutmayı başardı ve geçen seçimlerde olduğu gibi yüzde 26,7 oranında oy aldı. SPÖ, dünkü seçim sonuçlarına göre 52 sandalye elde etti.

Seçimlerin en büyük kaybedeni ise Yeşiller Partisi oldu. Önceki seçimlere kıyasla yüzde 8’den fazla oy kaybeden Yeşiller, yüzde 4’lük seçim barajının bulunduğu Avusturya’da parlamentoya dışında kaldı. Parlamento’ya girmeyi başaran diğer iki parti ise liberal eğilimli NEOS ve Pilz’in Listesi oldu.

Türkiye karşıtlığıyla da bilinen müstakbel başbakan Sebastian Kurz kimdir?

sebastian kurz

Avusturya’nın yeni başbakanı olması beklenen Sebastian Kurz, başkent Viyana’da doğdu ve aynı şehirde hukuk öğrenimi gördü. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı olan ve üyelik müzakerelerinin durdurulması gerektiğini açıkça savunan ÖVP lideri Kurz, henüz 31 yaşında olmasına rağmen dört yıldır Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanlığı görevini yürütüyor. Orta sınıf bir aileden gelen ve hükümeti kurması halinde dünyanın en genç başbakanı olacak Sebastian Kurz, son zamanlarda merkez ve muhafazakar kimliğiyle bilinen partisi ÖVP’yi aşırı sağa doğru kaydırmakla itham ediliyor. Mülteci güzergahlarının kapatılmasını, peçe yasağını, AB’nin merkezileşmesinin durdurulmasını ve yabancılar ile mültecilere maddi yardım yapılmasının sınırlandırılmasını savunan Kurz, Türkiye’nin AB üyeliğine de karşı çıkıyor. Türkiye’de 16 Nisan tarihinde gerçekleşen anayasa değişikliği reformuna da karşı çıkan Kurz, o dönemde Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesini talep etmişti. Ancak Kurz’un isteği, başta Almanya olmak üzere birçok AB üyesi ülke tarafından reddedilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.