Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’da “Cips Kıyameti”

Yeni Zelanda’da iklim değişikliğiyle ilişkilendirilen aşırı yağışlar patates mahsülünü vurdu. Yıllık üretimde yaşanan %30’luk azalma üzerine, çiftçiler başta dondurulmuş patates kızartması ve cips türevleri olmak üzere patatesten üretilen paketlenmiş gıdaların yıl sonuna kadar tükeneceği uyarısı yaptı. Haber medyada “Chipocalypse” yani “Cips Kıyameti” başlığıyla duyuruldu.

Yeni Zelanda yıllık 500 bin ton üretimle dünyanın 9. büyük patates ihracatçısı. 250 bin tonu dondurulmuş patates kızartması olmak üzere yıllık üretimin üçte ikisi işlenmiş patates ürünleri için kullanılıyor.

Bir yıldır devam eden aşırı yağışlar nedeniyle zarar gören patates tarlalarında, toprak kurumadığı için yeniden ekim de yapılamayacağı, dolayısıyla sorunun gelecek yıl da devam edeceği belirtiliyor.

 

4 buçuk milyon nüfuslu ülkenin temel gıdaları arasında yer alan patatesi Yeni Zelanda’ya ilk tanıştıran kişi, 250 yıl önce, İngiliz denizci ve kaşif Kaptan James Cook olmuş.

Modern Avrupa tarihininin en büyük açlık felaketi 1845-52 yılları arasında İrlanda’yı vuran, patates kıtlığından kaynaklanmıştı. Büyük Kıtlık olarak tarihe geçen bu dönemde patateslere bulaşan bir mantar türü, sadece ilk yılında mahsülün %40’nın yok olmasına yol açtı. 7 yıl içinde 1 milyon kişinin ölümüne, 1 milyon kişinin de Amerika kıtasına göçüyle ülke nüfusunun dörtte bir oranda azalmasına yol açan ve İngiliz işgali altında iken yaşanan bu büyük açlık ve kıtlık felaketi, İrlanda milliyetçiliğinin yükselişinde de önemli rol oynadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.