Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Göçmen Dairesi’nde çalışan Türklere casusluk suçlaması

Der Spiegel dergisinin ARD kanalıyla ortak yaptığı habere göre; Almanya Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nde (BAMF) çalışan bazı Türkler, Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşları hakkındaki bilgileri Türk hükümetine yakın medya organlarına aktarmakla suçlanıyor.

Polisin bu suçlamalarla ilgili olarak soruşturma yürüttüğü bilgisinin yer aldığı haberde, BAMF’a iltica talebiyle başvuran bazı Türkiye vatandaşları, BAMF’daki randevularından kısa bir sonra, Almanya’daki adreslerinin baz Türk medya organlarında yayınlandığını ve aynı yerlerde kendilerinden “terörist” olarak bahsedilmesi nedeniyle şikayette bulundu.

Haberin yayınlanmasının ardından BAMF konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Nürnberg kentinde, BAMF’ın bir sözcüsü konunun “kapsamlı” bir biçimde soruşturulacağını söyledi. BAMF sözcüsü; Der Spiegel’de yer alan iddialara benzeyen vakalar olmasa da, 2017 Mayıs’ından bu yana, “tarafsızlık yükümlülüğü” ihlal nedeniyle üç BAMF çalışanıyla yollarının ayrıldığını belirtti. Sözcü ayrıca 2017 yılı içerisinde 15 çevirmenin de işinin son verildiğini sözlerine ekledi.

Deutsche Welle Türkçe’nin konuyla ilgili haberine göre, BAMF’ın kadrosunda olmayan ancak serbest çalışan 7 bin 500 çevirmen bulunuyor. Bu çevirmenlerin yaklaşık 500’ü Türkçe çeviri yapmak için çalışıyor.

Yeşiller Partisi’nin Türkiye kökenli Eş Genel Başkanı Cem Özdemir konuyla ilgili olarak, “ülkemizin güvenliği ile ilgili çalışan herkes, Almanya’ya sadık olmalı” derken, çevirmen olarak çalışan kişilerin denetiminin sıkılaştırılması gerektiğini söyledi.

Daha önce, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, bu yılın eylül ayına kadar 250’si diplomatik, 380’i hizmet pasaportlu 630 Türk vatandaşının Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu Alman basınında yer almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.