Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guardian ve Global Witness: 2017 yılı içinde 153 çevre aktivisti öldürüldü

Global Witness ve Guardian ortaklaşa bir çalışma ile öldürülen ve eylemler sırasında hayatını kaybeden çevre aktivistleri hakkında bir  kayıt ve haber sistemi oluşturdu. Çalışmanın ilk sonuçlarına göre sadece 2016 yılında en az 201 çevre aktivisti öldürüldü

Çevreciler için en tehlikeli ülkelerin başında Brezilya geliyor. 2015 yılından bu yana Brezilya’da 132 Çevre Aktivisti öldürüldü. Cinayetlerin çoğu Amazon’daki yasadığı ağaç kesimine karşı çıkan insanlara karşı işlendi. İkinci sırada ise 75 cinayet ile Filipinler var. Honduras ise ülkeler arasında kişi başına düşen çevreci cinayetleri ile, çevreci aktivistler için en tehlikeli ülke konumunda.

Çalışmaya göre en ölümcül olaylar madencilik  sektörüne karşı yürütülen çevresel eylemler esnasında yaşandı, ve sadece 1 yılda yaklaşık 33 kişi yaşamını yitirdi.  Global Witness’ın aktardığına göre, ağaç, hidroelektrik santralleri gibi endüstriler de bu şiddetin ortağı oluyorlar. Bilinen cinayetlerin çoğu ise, dağ köylerinde ve yağmur ormanlarına yakın yerlerde yaşanıyor, yerli topluluklar hedef alınıyor.

Yapılan çalışmanın detaylarında ise, 9 Mayıs 2017 tarihinde Antalya Finike’de öldürülen 2 Çevre aktivisti Ali ve Aysin Büyüknohutçu çiftine de yer verilmiş. Ali Ulvi Büyüknohutçu,  Antalya Finike’de maden ocaklarına karşı açtığı davalar ve yaptığı eylemler ile biliniyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.