Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

American Airlines ile seyahat edecek siyah yolculara ayrımcılık uyarısı

ABD’li sivil toplum kuruluşu Siyahi Haklarını Geliştirme Ulusal Birliği (NAACP); Amerikan Havayolları’yla (American Airlines) seyahat edecek siyah insanları, karşılaşabilecekleri olası ayrımcılık vakalarına karşı uyaran bir mesaj yayınladı.

Birlik’ten yapılan açıklamada, özellikle son aylarda American Airlines ile yolculuk eden Afro-Amerikan insanların şikayetlerinin arttığı bilgisine yer verildi. Açıklamada; American Airlines uçaklarıyla seyahat etmek isteyen, ancak daha sonra çeşitli sebeplerle koltuğunu değiştirmeye ya da uçağı terk etmeye zorlanan dört siyah yolcunun vakalarına yer verildi.

Açıklamada adı geçen bu dört olaydan birinde; siyah bir anne, Atlanta’dan New York’a gerçekleştirilecek uçuş öncesinde kabin ekibinden, bavulunda bulunan bebek arabasının uçak yere indikten sonra kendisine verilmesini rica ediyor. Ancak bu isteği reddedildiği gibi anne ve bebeği uçaktan indiriliyor.

Bir başka vakada ise, beyaz bir arkadaşıyla seyahat etmek isteyen ve kendisi ile arkadaşı için uçağın first-class kısmından bilet alan siyah bir kadına, check-in sırasında biletinin ekonomi sınıfına çevrilmek zorunda olduğu söylendiği halde, beyaz arkadaşının first-class’ta uçmasına veriliyor.

Yaşanan vakaların; ırkçı önyargılar ve ırkçılık konusunda bir hassasiyet yoksunluğunun, American Airlines’da işletme kültürü haline geldiğinin bir göstergesi olduğu söylenen açıklamada; siyah yolcular, saygısızca, ayrımcı, rahatsız edici ve güven vermeyen davranışlara karşı uyarıldı.

Birlik Başkanı Derrick Johnson; “artan şikayetler, American Airlines’ta yaşananların münferit vakalar olmadığını gösteriyor. Şirket konuyla ilgili düzeltici adımları atmadığı sürece uyarımız geçerliliğini koruyacaktır” şeklinde konuştu. Johnson, Birlik’in açıklamasının bir boykot çağrısı değil sadece uyarı mesajı olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan American Airlines’da ise Birlik’in açıklaması hayal kırıklığı ile karşılandı. Şirketten yapılan açıklamada ayrımcılık iddiası reddedilirken, şirkette her ırk ve renkten insanın çalıştığının altı çizildi. Şirketin üst düzey yöneticisi Doug Parker ise; “ayrımcılığı kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Birlik’le temasa geçtik ve sorunlarını ve düşüncelerini dinlemek üzere bir toplantı talep ettik” dedi.

Siyah Haklarını Geliştirme Birliği daha önce de, polis tarafından siyahlara kötü muamelede bulunulduğu gerekçesiyle Missouri eyaletine seyahat edecek kişilere yönelik bir seyahat uyarısı yayınlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.