Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscarlı oyuncu Richard Dreyfuss’un oğlu Harry de Kevin Spacey’yi tacizle suçladı

Hollywood’un en güçlü, en nüfuzlu yapımcılarından Harvey Weinstein’ın yıllardır çevresindeki kadınları taciz ve istismar ettiği, içlerinden bazılarına da cinsel şiddet uygulayıp tecavüz ettiği ortaya çıktıktan sonra, hem tacizciler listesine, hem de listedekilerin mağdur ettikleri kişilere yeni isimler eklenmeye devam ediyor. Kevin Spacey listeye genç erkekleri taciz ve istismar eden bir Hollywood yıldızı olarak geçen hafta eklenmiş, eklenir eklenmez de her gün hakkındaki yeni bir ifşa ile sektörün müptezelleri arasında yerini almıştı.
Cumartesi günü Spacey’in taciz ettiği isimlerden biri daha başına gelenleri kamuoyuyla paylaştı: Jaws ve Öteki Türden Yakınlaşmalar gibi popüler filmi ile dünya çapında şöhrete kavuşan, Oscarlı oyuncu Richard Dreyfuss’un yazar, aynı zamanda kendisi gibi oyuncu olan oğlu Harry Dreyfuss.
Harry Dreyfuss, 18 yaşındayken evine konuk olduğu Spacey’nin, üstelik de babası Richard yanıbaşlarında, durumdan bihaber replik prova ederken, kendisine elle sarkıntılık ettiğini yazdı:
“Babamla aynı odadayken bana sarkıntılık edebileceğini ve buna ses çıkarmayacağımı biliyordu. Buna cesaret edemeyeceğimi biliyordu ve edemedim de.”

Harry Dreyfuss
Harry Dreyfuss

Harry Dreyfuss, ne o gece ne de sonrasında, 4-5 yıl öncesine kadar babasına bu olaydan hiç bahsetmemiş. Ama 27 yaşındaki oyuncu, son 9 yıldır başına gelenleri komik bir anekdot olarak arkadaş ortamlarında anlatmayı seçmiş:
“Carrie Fisher’in şahane ‘hayatım komik değilse, o zaman düz bir gerçek olurdu ve bu kabul edilemez bir şeydi’ repliği ile yaşadım. Espri gibi anlatmak, bu deneyime dair hayatım üzerindeki hakimiyetimi bana geri veriyordu. Eğer buna gülebiliyorsam, o zaman kesinlikle kurban olamazdım. Absürt olanın komik yanını görmeye adanmış bir aileden gelme genç bir hikaye anlatıcısı olarak, olan biteni etkisiz kılma yöntemim buydu.”

“Hafif cinsel istismar yoktur”

Fakat Harry Dreyfuss Spacey’nin tacizini New York’ta tiyatro çevrelerinde anlatmaya başladığında, hem benzer muameleye maruz kalmış başkalarının da olduğunu öğrenmeye başlamış hem de hikayesinin aslında hiç de komik olmadığını. Yine de yakın zamana kadar Spacey’nin yaptığını ifşa etmeyi düşünmemiş:
“Herşeyden önce, cinsel istismar skalasında, kişisel deneyimimin görece hafif olduğunu düşünüyordum. Bu yıl, bir sürü insan cesurca kendi hikayelerini anlatmaya başlayana ve daha iyi bir dünya talebi bu kadar geniş bir destek görene kadar, benim hikayemin de kıymeti olduğunu göremedim. Şimdi gördüğüm şeyse, cinsel istismar mevzu bahis olduğunda, ‘hafif’* diye birşey yoktur.”
Harry Dreyfuss Kevin Spacey’nin özür dilerken eşcinsel olduğunu açıklayarak dikkatleri meselenin özünden uzaklaştırmaya çalışmasına ve bu tavırla, LGBT toplumunun pedofili ile eşcinsellik arasında ilişki olmadığını kanıtlamak için yıllar boyunca vermiş oldukları mücadelenin altını oymasına da çok sinirlenmiş: “Mühim olan onun eşcinsel olduğu gerçeği değil, karşılıklı rızaya saygısı olmadığı gerçeği.”
Harry Dreyfuss, yazısının kalan bölümünde, Spacey’nin babasının aynı odada olmasına aldırış etmeden nasıl küstah bir ısrarcılıkla, nasıl kendinden emin, işi cinsel organını ellemeye vardırdığını; kendisinin ise hem o sırada Spacey’in yönettiği oyunda rol alan babasının hem de kendi müstakbel kariyerine ve hatta -söylese babasından dayak yiyeceği için- Spacey’nin kendisine bile zarar vereceği endişesiyle sessiz kaldığını anlatıyor. Genç oyuncu, ifşaatını ise Kevin Spacey, Harvey Weinseain, Bill Cosby, Bill O’Reilley ve Roger Ailes hakkında konuşma cesaretini gösterenler ile cinsel tacizin nasıl da yaygın bir sorun olduğunu fark etmesini sağlayan tüm kadınlara teşekkür ederek bitiriyor.

Dreyfuus ile Rain 1983 ile 1995 yıllarında evli kaldılar
Dreyfuss ile Rain 1983 ile 1995 yıllarında evli kaldılar

Anne ve babasından destek

Harry Dreyfuss’un yazısına ilk destek ise, belki de çok gecikmiş olduklarının da bilinciyle, anne ve babasından geldi.
Richard Dreyfuss oğlunun makalesini twitter’dan paylaşırken, “oğlumu dünyadaki bütün sözcüklerin anlatabileceğinden daha fazla seviyorum ve onunla şu anda çok gurur duyuyorum” diye yazdı.

Annesi Jeramie Rain de “ben annesiyim ve onunla gurur duyuyorum” dedi:

Cinsel taciz, şiddet, istismar ve tecavüz nedir?

Cinsel taciz, istismar ve tecavüz gibi travmalara maruz kalmış kişilerin çoğu bu olayların acısını içlerinde saklayıp yaşar ve bu travmaların üstesinden gelmeye çabalarken genellikle çevrelerinden destek talep edemez ya da etseler bile böyle bir destek göremezler. Bu travmaları yaşamak başlı başına oldukça zor olsa da, olayı daha da zorlaştıran, travmaların ardından gelen süreçte kişinin bu durumu kimseyle paylaşamaması ve/veya yeterli destek ve yardımı görememesidir. Çevresinden destek göremeyeceğini bilen kişi, bu travmalarla tek başına başa çıkmak durumunda kalır. Harry Dreyfuss gibi, gibi maruz kaldığı muameleyi “hafif”semek de bu başa çıkma yöntemlerinden biridir. Ama hiçbir travma hafif değildir. Travma yaşantısına neden olan bu cürümlerin tanımlarına ilişkin paylaştığımız mini sözlük, İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi tarafından hazırlanmış.

Cinsel şiddet
Cinsel şiddet her türlü cinsellik içeren şiddet biçimlerini ifade eder ve çoğu zaman içinde fiziksel şiddeti de bulundurur. Cinsel şiddet uygulayan kişi bir yabancı olabileceği gibi, eş, sevgili, arkadaş, akraba gibi yakın bir kişi de olabilir. Her yaştan, cinsten, cinsel yönelimden, sınıftan, etnik kökenden ve yaşam tarzından kişi cinsel şiddetin hedefi olabilir.

Cinsel taciz
Cinsel taciz, cinsellik içeren ve istenmeyen tüm sözel ya da fiziksel davranışları kapsar. İstenmeyen dokunma, bakış ve mimikler; telefon, e-posta veya benzeri iletişim araçları kullanılarak cinsel içerikli mesajlar ve/veya talepler iletmek; istenmeyen cinsel içerikli şakalar; cinsel ilişki ısrarı gibi davranışların hepsi cinsel tacizdir.

İstismar
İstismar, yetişkin veya çocuklardan, cinsel olarak faydalanmaktır. Hiyerarşik konum farklılıkları olan ilişkiler içinde bulunan kişiler arası istenmeyen cinsel ilişkiler istismara örnek teşkil eder. Bir yetişkinin veya daha büyük bir çocuğun, bir çocukla yaptığı her türlü cinsel eylem çocuk istismarı olarak nitelendirilir

Tecavüz
Tecavüz vajinal, anal veya oral yollardan zorla gerçekleştirilen cinsel birleşmedir. Birleşme bir vücut organı veya bir cisim ile gerçekleştirilebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.