Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın oğlunun, seçim kampanyası sırasında Wikileaks ile yaptığı yazışmalar ortaya çıktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Trump Jr., Hillary Clinton’ın e-postalarını ifşa eden Wikileaks ile seçim kampanyası döneminde yaptığı yazışmaları yayınladı.

Trump’ın en büyük oğlu Donald Trump Jr., babasının seçim kampanyası sırasında Wikileaks ile Twitter üzerinden yaptığı yazışmalarını yayınladı.

ABD’deki başkanlık seçim kampanyası döneminde önemli bir rol oynamış olan Wikileaks, Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Hillary Clinton’ın hacklenen e-postalarını yayınlamıştı.

Donald Trump Jr., seçimden haftalar önce Wikileaks ile yaptığı yazışmaları “İşte Kongre komitelerinden birinin sızdırdığı tüm mesaj trafiği” diyerek paylaştı. Trump Jr.’ın bu yazışmaları paylaşmasının nedeni, avukatlarının Kongre müfettişlerine yazışmaların bir kopyasını teslim etmesinden sonra söz konusu yazışmaların Atlantic dergisine sızdırılması oldu.

20 Eylül ila 12 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılan yazışmalarda Trump Jr., Wikileaks hesabı ile Twitter’ın “direkt mesaj” sistemi üzerinden konuşuyor.

Trump Jr.’ın yayınladığı yazışmaların bir kısmıysa, Clinton’ın seçim kampanyası danışmanı John Podesta’nın e-postalarının Wikileaks tarafından kamuoyuna sızdırıldığı döneme denk geliyor.

Yazışmalarda ilk olarak Wikileaks hesabı, 20 Eylül 2016’da Trump Jr.’a Trump karşıtı “putintrump” adlı bir girişimle ilgili bir soru soruyor. Trump Jr. ise bu platformdan haberi olmadığını ama soruşturacağını söylüyor ve teşekkür ediyor. Bir sonraki yazışmadaysa Wikileaks, Trump Jr.’dan Clinton hakkındaki bir haberin daha fazla kişiye ulaşması için yorumda bulunarak ya da paylaşarak yardım etmesini talep ediyor. Trump Jr. da söz konusu haberi çoktan paylaştığını belirtiyor. Wikileaks platformu daha sonra Trump Jr.’a bir link göndererek onu paylaşmasını istiyor. Trump Jr. da bunu iki gün sonra yapıyor.

Bu yazışmaların birindeyse Wikileaks, Trump Jr.’a “Hey Donald, senin ve babanın yayınlarımız hakkında konuştuğunu görmek çok güzel” diyor. Bu yazışmanın olduğu günlerde Donald Trump kampanya konuşmalarında “Wikileaks’i çok seviyorum” demişti.

Bir yerden sonra Trump Jr.’ın yanıtlarının kesildiği mesaj trafiğinde Trump Jr.’dan babasının vergi beyannamesini Wikileaks ile paylaşması isteniyor.

Söz konusu sızıntıyla ilgili olarak İngiliz Guardian gazetesine konuşan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, Atlantic dergisinin yazışmaların tamamını değil bir kısmını seçerek yayınladığını, ve tamamı okunduğunda anlamın değiştiğini iddia etti.

Donald Trump Jr. Temmuz ayında seçim kampanyası döneminde bir Rus avukatla buluştuğunu kabul etmişti. Donald Trump Jr.’ın o dönem Twitter hesabından paylaştığı e-posta trafiğinde, söz konusu buluşmayı Clinton’ın imajına zarar verecek bilgilere erişebileceği gerekçesi ile kabul ettiği ortaya çıkmıştı. Bu e-postalardan birinde Rus hükümetinin Trump’ın en büyük oğluna yardım etmeyi denemesinden söz ediliyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.