Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

150’den fazla akademisyene dava açıldı, ilk duruşma 5 Aralık’ta

‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlere 4 Ekim’de dava açılmıştı. Haklarında dava açılan akademisyenlerin sayısı 150’yi geçerken ilk dava 5 Aralık’ta görülecek.

11 Ocak’ta 89 üniversiteden 1128, yurt dışında 355’den fazla akademisyen ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ adıyla imza kampanyası başlatmış, kampanyanın akabinde imzacı birçok akademisyen OHAL sonrası KHK’lar ile üniversitelerden ihraç edilmişti. Mart 2016’da akademisyenler adına basın açıklaması yapan Meral Camcı, Kıvanç Ersoy, Esra Mungan ve Muzaffer Kaya ‘terör örgütü propagandası’ suçundan tutuklanmış, daha sonra tahliye edilmişti.

4 Ekim’de ise barış akademisyenlerine imza kampanyası gerekçe gösterilerek ‘terör örgütü propagandası’ suçundan davalar açılmaya başlandı. Şu ana kadar açılan davalar 150’yi geçmiş durumda. İstanbul’da Galatasaray, İstanbul, Marmara, Özyeğin, Kadir Has ve Arel Üniversitesi’ndeki akademisyenlere dava açıldı.

Açılan davaların ilk duruşması 5 Aralık’ta görülecek. Davalar tüm akademisyenlere tek tek açılırken davaların bir seneden fazla devam etmesi bekleniyor. Ayrıca akademisyenler, KHK ile ihraç edilmiş veya edilmemiş; metne imza atan herkese dava açılacağını öngörüyor.

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri ise akademisyenlere destek olmak için #HocamıDarlama hashtagiyle sosyal medyada 5 Aralık’taki ilk davaya çağrı yaptı.

1

2

Ne Olmuştu?

Hazırlanan iddianamede eylemler ve dayanışma akademileri suç unsuru olarak değerlendirildi, HDP davetiyesi ‘terör örgütü materyali’ sayıldı.

Barış Akademisyenleri bildirisinin tamamı iddianamede yer alırken, bildirinin esas amacının; ‘PKK’nın öz yönetim ilan edilen bölgelerde güvenlik güçlerinin bölgeyi temizleme faaliyetlerinin ve yürütülen operasyonların durması için kamuoyu oluşturmak’ olduğu iddia edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.