Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasete güvenin dibe vurduğu İzlanda’nın yeni umudu

İzlanda 2008 küresel ekonomik krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Krizden beri istikrar yüzü görmeyen İzlanda’da Ekim ayında yapılan erken seçim birçok açıdan tarihi sonuçları beraberinde getirdi: 63 sandalyeli parlamentoda 8 parti temsil hakkı kazandı ki bu bir rekor. Ayrıca ülke tarihinde ikinci kez bir kadın siyasetçi başbakan oldu.

kapak foto2

Artan yolsuzluk iddiaları nedeniyle siyasetçilere güvenin giderek azaldığı İzlanda’da son bir yılda ikinci kez erken seçim yapıldı. Seçimlerin ardından, lideri olduğu Sol-Yeşiller Hareketi birinci parti olmamasına rağmen, Milli Eğitim eski Bakanı Katrin Jakobsdottir hükümeti kurmakla görevlendirildi. Bunda Jakobsdottir’in İzlanda toplumunun geniş bir kesiminin desteği ve güvenini kazanmış olması etkili oldu. Merkez sağdan Bağımsızlık Partisi ve merkezden İlerici Parti ile kısa zamanda tamamlanan koalisyon görüşmeleri sonucunda, siyasi yelpazenin neredeyse tamamını kucaklayan bir hükümet kuran Jakobsdottir, selefleri ve merkez sağdaki rakiplerinin aksine skandallardan uzak ve samimi bir profil çizmesiyle dikkat çekiyor.

2. foto

Sol-Yeşiller Hareketi’nin seçim kampanyasını eşitsizlikler üzerine kuran Jakobsdottir, hükümetinin önceliğinin özellikle turizm kaynaklı ekonomik büyüme ve gelirin kamusal sağlık ve eğitim harcamalarını da içerecek şekilde daha adil dağıtılması olacağının altını çiziyor.

Jakobsdottir’nin popüler desteği ise lideri olduğu Sol-Yeşiller Hareketi’nin çok ötesinde. Anketlere göre İzlanda’nın en güvenilir siyasetçisi olan Jabobsdottir, büyük bir ekonomik çöküşün yaşandığı 2008 küresel krizinden beri ortaya çıkan yolsuzluk ve vergi skandalları sonucunda yükselen sistem karşıtı partilerin seçmen tabanında dahi dürüst geçmişi ile öne çıkıyor.

son foto

Evli ve üç çocuk annesi olan 41 yaşındaki Jakobsdottir, İzlandaca ve Fransızca üzerine tamamladığı lisans eğitiminin ardından, İzlanda Edebiyatı alanında yüksek lisans derecesini aldı. Öğrencilik yıllarından aktif siyasete girene kadar dergilerde yazar ve editör olarak çalışan Jakobsdottir’nin 12, 10 ve 6 yaşlarında üç çocuğu var. 37 yaşında partisinin genel başkanı olan Jakobsdottir, girdiği ikinci seçimde başbakan olmayı başardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.