Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın terörizm ve radikal ideolojilerle mücadele stratejisi: “İtibarsızlaştır ve yen”

ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump, görevdeki birinci yılının dolmasına bir ay kala, dış politika icraatına ilişkin yol haritası niteliğindeki Ulusal Güvenlik Stratejisi’ni kamuoyuna duyurmak üzere bir konuşma yaptı. “Önce Amerika” olarak sloganlaştırdığı seçim vaadini dış politikada nasıl hayata geçireceğini anlatan Trump, Beyaz Saray’a yerleştiği 20 Ocak 2017 tarihini halkın yeniden iktidara geldiği gün ilan etti. Konuşmasının önemli bir bölümünde geçmiş başkanların yaptıklarını eleştirip, 11 aylık kendi iktidarındaki başarılara odaklanan Trump, adını vermeden Obama’ya yüklendi. İran’la yapılan nükleer anlaşmayı “anlaşılmaz derecede kötü ve zayıf” olarak niteleyen Trump, ordu bütçesi ve personelinde yapılan indirimleri, müttefiklerden “güvenliklerinin sağlanması karşılığında paylarına düşeni ödemelerinin istenmemesi”ni eleştirdi. Trump geçmiş yönetimleri “başka ülkelere refah ve istihdam sağlarken Amerikan halkını unutmakla suçladı; uygulanan göç politikalarının Amerikan halkının oylarını yansıtmadığını savundu.
“Seleflerinden farklı olarak” önce Amerikan halkının çıkarlarını koruyacağını söyleyen Trump, 7 milyar dolarlık savunma bütçesi ve Irak’ta ve Suriye’de IŞİD’in elindeki toprakların yüzde 100’e yakınının geri alınmasıyla övünerek, silahlı kuvvetleri baştan aşağı modernize edip personel sayısını artıracaklarını duyurdu.

Trump’ın konuşmasında öne çıkan noktalar:

* Trump, NATO üyesi ülkelerin ABD’nin sağladığı savunma ve güvenlik için paylarına düşeni ödemesi gerektiğini, aksine izin vermeyeceğini söyledi. Trump, bunun kendisininkini geçmiş yönetimlerden ayıran başlıca icraat olduğunu ama adil ve gerekli bir tutum olduğunu savundu.

* Trump, bundan böyle ABD’nin belirlediği ilkelere uygun tutum alan ve ortak güvenlik için “paylarına düşen sorumluluğu üstlenen” müttefiklerle çalışacaklarını kaydetti. Amerikan Başkanı konuşmasının sonunda da ABD ile hedef birliği içinde olanlarla yeni ortaklıklar kuracaklarını duyurdu.

* Kuzey Kore’ye müttefik ülkelerle birlikte nükleer silahlardan arınması için maksimum baskı uygulanacağını söyleyen Trump, İran’la nükleer anlaşmayı onaylamadığını hatırlattı, Körfez ülkelerinin radikal İslamcı ideolojinin yayılması ve terörizmin finansmanının engellenmesi konusunda destek beklediğinin altını çizdi.

* Yeni bir rekabet çağına girildiğini belirten Trump, mücadele gerektiren alanları “haydut devletler, terör örgütleri, ulus-aşırı suç şebekeleri ve rakip güçler olan Rusya ve Çin” olarak sıraladı. Trump mücadelede yeni ortaklıklar kurmayı umduklarını belirtti ve iyi bir işbirliği örneği olarak CIA’in paylaştığı istihbaratla Rusya St. Petersburg’da bir büyük terör eyleminin önlenmesini gösterdi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in kendisine teşekkür telefonu ettiğini söyleyen Trump “böyle işbirliklerini tercih ederiz ama şimdiye dek hiç olmadığı gibi ülkemiz için ayağa kalkmayı da biliriz” dedi.

* Trump “İslamcı terör ve radikal ideolojiler”le mücadele stratejisini “itibarsızlaştır ve yen” sözleri ile özetledi. Bu tehditlerin siber uzay ve sosyal medyada varlık bulmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

* “Sınırları olmayan ulus, ulus değildir” diyen Trump, Amerikan halkının güvenliği ve refahı için, vergi indirimi, bürokrasinin azaltılması, sanayi ve inovasyon alanında korumacılık, enerjide hakimiyet ve kendine yeterlik, silahlı kuvvetler için hem niceliksel hem nitelik büyüme ve güç kullanımına dayalı barış vaat etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.