Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filistin direnişinin sembol ismi Ahed Tamimi gözaltında

Hanzala Cesaret Ödülü’nün sahibi 16 yaşındaki Ahed Tamimi salı günü Filistin’de, Ramallah’taki evinde gözaltına alındı. Ahed Tamimi’nin gözaltına alınışının ardından, önce kızının durumuyla ilgili bilgi almak için karakola giden annesi, bugün ise kuzeni gözaltına alındılar. Ahed Tamimi 2012 yılında henüz 11 yaşındayken İsrail askerlerine gösterdiği tepki ve direniş ile tanınıyor.

Bu görüntülerin ardından, Filistinliler’in İsrail yerleşimlerine karşı simgelerinden biri olan Tamimi, aynı yıl İstanbul’da Hanzala Cesaret Ödülü’nü aldı. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşan Tamimi birçok televizyon kanalında da ağırlanmıştı.

Ahed Tamimi’nin protestoları

Yapılan açıklamalara göre, Ahed Tamimi her cuma günü İsrail yerleşimlerine karşı yapılan eylemlerden birinde, bir İsrailli askeri tokatladığı sebebiyle gözaltına alındı. Tamimi ve ailesi Ramallah’ın kuzeybatısında Nabi Saleh adında, 600 kişinin ikamet ettiği bir köyde yaşıyor. Ancak köyün hemen yanında bir Yahudi yerleşimi olan Halamish bulunmakta. Tamimi ve köyün diğer sakinleri İsraillilerin işgaline karşı düzenli olarak cuma günleri eylem yapıyorlardı. Bu eylemlerden sonuncusu ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrasında gerçekleşti.

Ahed Tamimi’nin babası, kızının İsrailli askere davranışının sebebinin 15 Aralık’ta, Ahed’in 14 yaşındaki kuzeni Muhammed Tamimi’nin başından plastik bir mermiyle vurulması olduğunu belirtti. Muhammed Tamimi halen komada. Videoda görünen diğer çocuk ise Ahed’in kuzeni Nur. O da bugün İsrailli askerler tarafından gözaltına alındı. Ahed 2012 yılında da ağabeyinin askerlerce gözaltına alınmasına sinirlenmiş ve askerlere direniş göstermişti.

İsrail’in tepkisi

Öte yandan, Tamimi ailesinin fertleri İsrail kuvvetleri ile sık sık karşı karşıya geliyorlar. Kaynaklara göre baba Tamimi dokuz, anne Tamimi beş ve Ahed’in ağabeyi en az iki kere tutuklandı. Olaylar sonrasında İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett, Ahed Tamimi ve diğer tutuklular için “ömürlerini hapiste geçirmeliler” dedi. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise “sadece o kişi (Ahed Tamimi) değil bu yakınları da hak ettikleri cezadan kurtulamayacaklar” dedi.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.05.31

Ahed Tamimi’nin uluslararası etkisi

2012 yılındaki direnişinin ardından tüm dünyada üne kavuşan ve Filistin davasının son dönemdeki temsilcilerinden biri olan Ahed Tamimi 26 Ekim 2017’de Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yapmıştı. Toplantıda neden direndiğini şöyle açıklıyordu: “Dünya Filistin davasını tanımalı. Karşı karşıya bulunduğumuz işgal sadece toprakların alınması ile ilgili değil. Biz ırkçılığa, siyonizme, işgale karşı çıkıyoruz sadece İsrail yerleşimlerine değil. Sizden merhamet beklemiyoruz, özgürlük istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.