Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağımsızlık yanlıları ve karşıtlarının başa baş girdiği Katalonya seçimleri bugün düzenleniyor

27 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinin ardından Madrid merkezi yönetimi tarafından feshedilen Katalonya yerel parlamentosu için bugün erken seçim düzenleniyor. Seçimin bağımsızlık yanlısı ve karşıtı partiler arasında büyük bir çekişmeye sahne olması bekleniyor.

Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu, Katalonya’da 1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun yüzde 90 oranında “evet” kararıyla sonuçlanmasının ardından 27 Ekim’de bağımsızlık kararı almıştı. Kararı anayasaya aykırı bulan İspanya merkezi hükümeti de bu karara misilleme olarak, İspanya Anayasası’nın 155. maddesine dayanarak Katalonya Parlamentosu’nu feshetmiş, Katalonya Özerk Bölgesi’nin yönetim yetkilerini geçici olarak üzerine almış ve bölgede 21 Aralık’ta erken seçimler düzenlenmesine karar vermişti. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Katalonya Özerk Yönetimi Başbakanı Carles Puigdemont ve bazı hükümet üyeleri kararın ardından Belçika’ya gitmişti.

Screen Shot 2017-12-21 at 15.09.41

İspanya merkezi hükümetinin kararları uyarınca bugün Katalonya’da 5,5 milyon seçmen 135 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Seçimlerin, ayrılıkçı ve bağımsızlık karşıtı partiler arasında büyük bir çekişmeye sahne olması bekleniyor. Son anketler, tek bir sandalyenin dahi parlamento çoğunluğunu sağlamak için belirleyici olabileceğini gösteriyor. Parlamentoda hükümet kuracak çoğunluğu sağlamak için 68 sandalye gerekirken, son anketlere göre bağımsızlık yanlısı partiler 67-69 arası sandalye elde ediyor. Feshedilen bir önceki parlamentoda bağımsızlık yanlıları 72 sandalyeye sahipti.

Öte yandan; halen Belçika’da bulunan eski başbakan Puigdemont, “Katalonya İçin Birlikte” isimli listeden aday gösterilirken, seçilmesi durumunda Katalonya’ya döneceğini açıklamıştı. Ayrıca bağımsızlık yanlısı başka bir parti olan Cumhuriyetçi Sol Parti, halen tutuklu bulunan eski başbakan yardımcısı Oriol Junqueras’ı aday gösterdi.

Seçimlere katılan yedi partiden üçü bağımsızlık yanlısı partiler. Bağımsızlık yanlısı partilerin seçimlerde çoğunluğu elde etmesi durumunda nasıl bir politika izleyecekleri ise belirsizliğini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.