Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Parlamentosu, Kudüs’ü Filistin’le paylaşmayı zorlaştıran yasayı kabul etti

İsrail parlamentosu Knesset, olası bir barış anlaşması sonrasında Kudüs’ün Filistinlilerle paylaşılmasını zorlaştıran bir yasayı kabul etti.

Salı sabaha karşı oylanan yasa, İsrail’in doğusu ve batısı ile bölünmez başkent saydığı Kudüs’ün herhangi bir bölümünün egemenliğini bir başka devlete vermek için Knesset’te üçte iki çoğunluk sağlanmasını, yani 120 milletvekilinden 80’inin onayını şart koşuyor.

51 aleyhte oya karşılık 64 lehte oyla kabul edilen yasa tasarısını koalisyon ortağı aşırı dinci siyonist Yahudi Yurdu partisi milletvekili Shuli Moalem-Rafaeli tarafından Kudüs’ün gelecekteki bi Filistin devletiyle bölüşülmesini güçleştirmek amacıyla hazırlanmıştı.

Tasarının kabulü ardından Moalem-Rafaeli, “amaç diplomatik anlaşmalarda taviz verilmesine engel olmak, böylelikle Kudüs asla pazralık masasında olmayacak” açıklaması yaptı: “İsrail devleti başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyecek. Kudüs’ün yahudi halkının başkentiydi, sonsuza dek de öyle kalacak.”

Muhalefet partisi Siyonist Birlik milletvekili Nahman Shai ise, geçen yaz İsrail’in yeni güvenlik önlemleri almak istemesi üzerine Harem-üş Şerif’te çıkan olaylara atıf yaparak, yasanın kabulünü eleştirdi: “Harem-üş Şerif’te olanları gördük, Kudüs için yeni yasaya ihtiyacımız yok. Kudüs yanarsa, herşey yanar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.