Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzlanda’da kadın erkek eşitliği için önemli bir uygulama

İzlanda’da bu haftanın başında çıkarılan bir yasayla, ülkedeki tüm devlete kurumlarına ve özel şirketlere, kadın ve erkekler çalışanlara eşit maaş ödendiğini belgeleme zorunluluğu getirildi.

Geçen Pazar yürürlüğe giren Eşit Ücret Ödeme Standardı yasası, geçtiğimiz martta tasarı olarak sunulmuş ve Haziran ayında onaylanmış olan daha geniş kapsamlı yasal düzenlemelerin bir parçasını oluşturuyor.

Yasa uyarınca 25 ve üzeri sayıda personel çalıştıran işletmeler, aynı işi yapan kadın ve erkeklerin eşit ücret aldığını garanti altına almak adına her üç yılda bir, personele yaptıkları ödemeleri gözden geçirecek ve hükümete geri bildirimde bulunacak. Raporlarında ilgili yasayı ihlal ettiği anlaşılan işletmeler, para cezası da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilecek.

İzlanda’da kadın ve erkeklere eşit maaş ödenmesi 1961’den bu yana yasal olarak güvence altına alınmış olsa da, yeni yasanın, 340 bin nüfuslu bu küçük ve müreffeh ülkeyi, cinsiyet eşitsizliğine karşı verilen mücadelede bir adım daha ileri taşıyacağı tahmin ediliyor. İzlanda Kadın Hakları Derneği yöneticisi Frida Ros Vladimarsdottir, çarşamba günü verdiği bir röportajda; “kadın ve erkeklere ödenen maaşların eşit olmaması elbette yasadışıydı, ama yeni yasayla birlikte, (cinsiyet eşitliğine) uyulması zorunlu hale getirildi” diye konuştu.

Öte yandan; İzlanda’da kamuoyunun büyük ölçüde sevinçle karşıladığı yasaya karşı çıkanlar da yok değil. Yapılan bir anket, özellikle şirketlerin üst düzey çalışanlarının ve işletme sahiplerinin yasaya olumsuz baktığını ortaya koydu. İzlanda İşinsanları Konfederasyonu Başkanı Halldor Benjamin Thorbergsson da, söz konusu raporları elde etmenin küçük işletmeler için yaratacağı teknik zorluklara olacağını savunarak yasayı eleştirdi ve eşitsizliği önlemeye yönelik uygulamaların işletmelerin inisiyatifine bırakılması gerektiğini savundu.

İzlanda Üniversitesi’nin kadın çalışmaları kürsüsünden Prof. Thorgerdur Einarsdottir ise, yasanın, faydalı da olsa, ‘sihirli değnek’ olmadığını söyledi ve sorunun tek başına yasa çıkararak çözülemeyecek kadar muğlak olduğunu savundu. Einarsdottir, “belli mesleklerde ve iş alanlarında, erkekleri kadınlar karşısında ayrıcalıklı kılan, kökleri çok derinde olan bir stereotipleştirme süreci, sorunun esasını teşkil ediyor” diye konuştu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda dokuz yıldan bu yana ilk sırada yer alan İzlanda’da, 2016 yılının Ekim ayında kadın ve erkeklere eşit maaş ödenmemesi nedeniyle büyük protesto gösterileri gerçekleştirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.