Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’li “işkence görebilirim” dedi, Alman Anayasa Mahkemesi Türkiye’ye iadeye izin vermedi

Almanya Anayasa Mahkemesi; işkence konusunda yeterli inceleme yapmadan ve Türk makamlarından işkence yapılmayacağına dair güvence almadan, bir IŞİD mensubunun Türkiye’ye iade edilmesi kararı verilmesini Alman Anayasası’na aykırı buldu.

Karlsruhe kentinde bulunan Alman Anayasa Mahkemesi, 18 Aralık 2017’de verdiği kararı bugün yayınladığı bir basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı. Anayasa Mahkemesi; yerel bir idare mahkemesi tarafından, hakkında Türkiye’ye iade edilmesi kararı verilen IŞİD mensubu ve ismi açıklanmayan bir kişinin, işkence görmesi ihtimali bulunması nedeniyle, Türkiye’ye iade edilemeyeceğine karar verdi.

Davaya konu olan olay ise şu şekilde gelişti: 2015 yılında, IŞİD’in bir kolu olarak Almanya’da terör örgütü sayılan Yunud eş Şam örgütüne  üye olmak suçlamasıyla yargılanan Almanya doğumlu Türk vatandaşı bir kişi, yargılama sonucunda suçlu bulunup 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu kişinin sahte belgelerle bir Alman bankasından 25.000 Euro kredi çekip IŞİD bağlantılı hesaplara aktardığı da diğer suçlamalar arasındaydı.

2016 yılında Almanya Yabancılar Dairesi, hükümlünün vatandaşı olduğu Türkiye’ye iadesine karar verdi. Türkiye’de hakkında terör örgütü üyeliği suçundan dava açıldığını söyleyen IŞİD mensubu, Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye hakkındaki işkence raporunu mahkemeye sunarak, iade kararına itiraz etti. Ancak idare mahkemesi, Türkiye’de yalnızca PKK ve FETÖ mensuplarının işkence gördüğünü dile getirerek itirazı reddetti.

İtirazının reddedilmesi üzerine hükümlü, Federal Anayasa Mahkemesi’ne Anayasa şikayeti yoluyla başvurdu ve yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Af Örgütü’nün raporunu göz önünde bulunduran ve bu rapora göre “Türkiye’de işkence yapıldığına dair güçlü işaretler bulunduğuna” hükmeden Federal Anayasa Mahkemesi, hükümlünün şikayetini yerinde buldu ve iade kararını yerel mahkemeye geri gönderdi. Ancak Der Spiegel portalında yer alan habere göre; Anayasa Mahkemesi, Türkiye’deki işkence “ihtimali”ne dikkat çekerek, tüm IŞİD ve İslamcı terör örgütleri üyelerinin işkence tehdidi altında olduğuna yönelik bir genellemeye gitmedi.

Anayasa Mahkemesi yalnızca; bir IŞİD mensubunun ülkesine (somut vakada Türkiye’ye) iade edilebilmesi için, iade edileceği ülkede işkence ve kötü muamele görmeyeceğinin bu ülke makamları tarafından garanti edilmesi ve yerel mahkemelerin yeterli ve gerekli incelemeleri yapması gerektiğine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.