Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çadırdan sıcak yuvaya: “Teneke Mahalle” sakinleri evlerine kavuştu

Büşra Cebeci – İbrahim Yayan

“Teneke Mahalle”deki çadırlarından yeni evlerine kavuşan roman aileler, Ortak Hayaller Girişimi öncülüğünde başlatılan “Dünden Bugüne Teneke Mahalle, Romanlar için Yeni Bir Gelecek” projesinin kapanış etkinliğinde bir araya geldi.

Ortak Hayaller Girişimi’nden Kelemet Çiğdem Türk ve Sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel’in başlattığı, Sultanbeyli ve Pendik Belediyeleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın destek verdiği “Dünden Bugüne Teneke Mahalle, Romanlar için Yeni Bir Gelecek” projesinin kapanışı gerçekleştirildi. Proje kapsamında iki yıl boyunca ev kirası karşılanacak olan ve eşya yardımı yapılan 18 aile, dün (10 Ocak) Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde yapılan kapanış etkinliğinde buluştu. “Teneke mahalle”den karelerin bulunduğu fotoğraf sergisi ile başlayan etkinlik, konuşmalarla devam etti.

Etkinlikte Konuşan Kelemet Çiğdem Türk, iki yıldır bu hayali kurduklarını ve bu nedenle de çok duygulandığını söyledi. 2015 yılı, Kurban Bayramı’nda et dağıtımı sırasında bu mahalle ve ailelerle tanıştığını söyleyen Türk, ailelerin çadırlarda yaşadığını, elektriklerinin, sularının, güvenliklerin olmadığını gördüğünü ve daha sonra “Bu aileler için ne yapabiliriz?” düşüncesiyle de bu yola çıktıklarını söyledi.

Okumaz dedikleri çocuklar başarı belgesi aldı

Mahallede yaşayan çocukların okulla bir bağ kuramadığını gören ve bunu sağlamak için Yıldırım Bayezid İlköğretim Okulu müdürü ile ortak bir çalışma yürüten Türk, eğitim döneminin üç ayını okulda geçirdiğini, öğrencilere kahvaltı, öğle yemeği, servis gibi imkanlar sağlayarak çocukların okula gitmesini sağladıklarını söyledi. Kendisine bu çocukların okumayacağını söyleyenler olduğunu belirten Türk, çocukların yılsonunda başarı belgesi aldığını ve ödül olarak da çocuklarla dört günlük bir tatile çıktıklarını söyledi.

Türk, bu süreçte kendisi ve eşi Ferhat Kentel ile yapabileceklerinin sınırlı olduğunu, bu nedenle de bir takım kurumlardan destek istediğini söyledi. Sosyal medya üzerinden yetkilileri haberdar eden Türk, ilk dönüşü Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in yaptığını ve Sultanbeyli Belediyesi’nin projenin her aşamasında yardımlarını esirgemediğini belirtti. Türk daha sonra projeye dahil olan Pendik Belediyesi, Pendik Kaymakamlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da destekleri ile ailelerin “Teneke Mahalle”den kurtulduğunu söyledi.

Bu projeyle toplumdaki “Roman” algısı ile de mücadele ettiklerini ve bu mücadelenin bu kadarla sınırlı kalmayacağını dile getiren Türk; “Başta bir ev hayalimiz vardı onu başardık, şimdi sıra emeklilik hayalimizde. Bu ailelere iş imkânı sağlayarak bu hayalimizi de gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

“Bu sevginin yanında bizim sağladığımız finansın ehemmiyeti yok”

Kelemet Çiğdem Türk’ün konuşmasının ardından konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, projenin geleceğe dair umudu artıran bir proje olduğunu belirtti ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Projede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Pendik ve Sultanbeyli Belediyeleri’nin ve kaymakamlığın ekonomik anlamda bazı ödemeler yaptığını söyleyen Keskin, “Küçümsemiyorum ama Kelemet Hanım’ın bütün bu finansın yanında sevgi faktörü göz önüne alındığında bizim yaptıklarımızın hiçbir ehemmiyetinin olmadığını diğer kurumların yöneticilerinden özür dileyerek ifade etmem gerekiyor” dedi.

“Sabah gelip tezgâhımı açayım. Başkasına muhtaç olmayayım”                                                                                      

Konuşmaların ardından aileler, Prof. Dr. Ferhat Kentel’in sorularını yanıtladı. “Kentel’in proje hayatınızda neleri değiştirdi?” sorusuna aile bireylerinden biri, “Karanlıkta, susuz yaşıyorduk, Çiğdem Hanım bize elini uzattı. Şimdi, elektriğimiz yanıyor, televizyonumuz oynuyor, suyumuz var. Çocuklarımız tertemiz okula gidip geliyor” şeklinde yanıt verdi.

Kentel’in yönelttiği, “Meslek sahibi olmak için ne yapacaksınız?” sorusuna ise diğer bir kişi, “Kendi işimiz olsun istiyoruz. Normalde benim çiçek tezgâhım var ama belediye bırakmadığı için yapamıyoruz, belediye kaldırıyor. Ama sürekli bir yerimiz olsa isteriz. Akşam evime gideyim, sabah gelip tezgâhımı açayım. Başkasına muhtaç olmayayım” şeklinde cevap verdi.

Program, roman şarkılarının yer aldığı bir müzik dinletisi ile sona erdi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.