Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’a atfedilen sözler Afrika ülkelerini öfkelendirdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenler için söylediği iddia edilen “b.k çukuru ülkelerden geliyorlar” şeklindeki sözlerine tepkiler büyüyor.

Trump’ın sözlerine Afrika ülkelerinden değişik tonlarda cevaplar geldi. Güney Sudan Hükümet Sözcüsü Ateny Wek Ateny yaptığı açıklamada; “direkt olarak Güney Sudan’ı hedef almadığı sürece, Trump’ın sözleriyle ilgili söyleyecek bir şeyimiz yok” şeklinde konuştu.

Afrika Birliği’nden yapılan açıklamada; “bu tarz sözlerin, çoğulculuk, insan hakları ve karşılıklı anlayış gibi insanlığın ortak değerlerini zedeleyeceği” dile getirildi.

Güney Afrika’da iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi’nden (ANC) yapılan açıklamadaysa, Trump’ın sözlerinin “aşırı saldırgan” olduğu belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: “Kalkınmakta olan ülkelerin birçok sorunu olduğu doğru olmakla birlikte, ABD vatandaşları da sorunlardan azade değil, milyonlarca kişi işsiz ve sağlık sigortaları yok”.

Güneydoğu Afrika ülkelerinden Botsvana’da ise hükümet, Trump’ın açıklamalarının “kınanması gereken ve ırkçı” açıklamalar olduğunu dile getirirken, ülkedeki ABD Büyükelçisi, dışışleri bakanlığına çağrıldı. Uganda Uluslararası İlişkiler Bakanı Henry Okello Oryem, Trump’ın sözlerini “esef verici ve talihsiz” olarak nitelendirirken; Afrika ülkelerinin liderlerinin Afrika Birliği Zirvesi’nde Trump’a ortak bir cevap vermelerini umduğunu söyledi. Batı Afrika ülkesi Gana’da ise muhalefet partisi milletvekili Ras Mubarak, tüm kalkınmakta olan ülkeleri, Donald Trump görevinden ayrılıncaya kadar ABD’yi boykot etmeye çağırdı.

Öte yandan; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kurumun sözcüsü Rupert Colville, Trump’ın sözlerinin “kabul edilemez” olduğunu belirtirken, bu sözlerin birçok insanın hayatını kötü bir şekilde etkileyebileceğini söyledi. Colville ayrıca, “bunu söylediğim için üzgünüm ama Trump’ın sözlerini tanımlamak için ‘ırkçı’dan başka bir kelime bulamıyorum” dedi.

Trump iddiaları, Demokrat Senatör ise Trump’ı yalanladı

ABD Başkanı Donald Trump ise, Kongre üyeleriyle Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği bir toplantı sırasında, bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenler hakkında “b.k çukuru ülkelerden geliyorlar” dediği iddialarını yalanladı. Twitter hesabından bir açıklama yapan Trump, “Haiti’nin çok yoksul bir ülke olduğunu dile getirmek dışında hiçbir aşağılayıcı ifade kullanmadım. Asla “onları ülkeden atmalıyız” demedim. Bunlar Demokratlar’ın uydurmaları. Haitililer ile harika bir ilişkim var. Galiba ve maalesef bundan sonra görüşmelerim kayıt altına alınmalı” dedi.  

Ancak Demokrat Partili Illinois Senatörü Richard Durbin, Trump ile aynı görüşte değil. New York Times gazetesinde yer alan habere göre; Beyaz Saray’daki söz konusu toplantıya katılan Durbin, Trump’ın aşağılayıcı, ırkçı ve nefret dolu ifadeleri, üstelik bir kez değil sürekli olarak tekrarladığını iddia etti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.