Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bülent Şık: “Etlerde tespit edilen E.coli O157 bakterilerin arasında en tehlikelilerden biri”

Geçtiğimiz günlerde Bosna-Hersek’ten ithal edilen etlere 29 ağustos tarihinde yapılan testlerde “E.coli O157” bakterisinin tespit edildiği ve etlerin buna rağmen piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı.

Bosna-Hersek’ten ithal edilen 20 ton (20 bin 43 gr.) karkas sığır etinde, insan sağlığına zararlı ‘’E. coli O157’’ maddesi tespit edildi. Bu madde tıp literatüründe bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteriler kategorisinde yer alıyor. Halk arasında ‘’Koli Basili’’ olarak bilinen madde sıcak kanlı hayvanlarda doğal bir konak olarak bulunsa da bazı türleri ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

24 Ağustos 2017 tarihinde incelemeye alınan ithal etlerin tahlil sonuçları, 20 Ağustos 2017 tarihinde belli olmuş. Fakat ilgili kurumlar acil et ihtiyacını karşılamak için etleri piyasaya sürmüşler. Etlerde tespit edilen bakteriler hakkında ilk denetimi yapan laboratuvar Et ve Süt Kurumu’nu uyarmış.

İthal etlerde bulunan ‘’ E.coli O157’’ maddesi hakkındaki denetimsizlik silsilesi ortaya çıktıktan sonra Et ve Süt Kurumu konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak iddiaları yalanladı. Yayınlanan açıklamada söz konusu iddiaların kesinlikle asılsız olduğu ve bu ithamların Bosna-Hersek ile yürütülen faaliyetleri sekteye uğratmaya yönelik olduğu dile getirildi.

27 Kasım 2017’de yayınlanan bir röportajında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba; ithal edilen karkas etlerle ilgili olarak “siz yiyebilir misiniz?” sorusuna, “tabii ki. Vatandaşıma yedirdiğim eti ben de yiyorum” cevabını vermişti.

E.Coli O157 Çocuklarda Böbreklere Ciddi Zararlar Veriyor
Konuyla ilgili görüştüğümüz Gıda Mühendisi Bülent Şık; etlerde tespit edilen ‘’E.coli O157’’ tip maddenin koli basilleri arasında en tehlikelisi olduğunu ve tüketilmesi dahilinde özellikle çocuklarda böbreklere ciddi zararlar veren hastalıklara yol açtığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.