Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP ve MHP’nin seçim ittifakı formülleri

AKP ve MHP arasındaki ittifakı seçim sistemine taşıyacak formüller sızmaya başladı. Her partiden üç kişinin katıldığı komisyon ikinci toplantısını da yaptı. Toplantıdan sızan yeni bilgi iki partinin genel seçim dışında yerel seçimlerde de ittifak formülü arayışında olmaları.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2019 seçimlerinde ve sonrasında Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğiz açıklamasının ardından AKP ve MHP seçimlerde ittifak formülleri için kolları sıvamıştı. Oluşturulan komisyon ikinci toplantısını Çarşamba günü yaptı.

Hürriyet Gazetesi’nden Turan Yılmaz’ın haberine göre iki parti temsilcileri milletvekili seçiminde MHP’nin önerisi doğrultusunda, üst çatı başlığı altında ittifak yapan partilerin adlarının yazılacağı modelde uzlaşma sağladı. Aynı habere göre iki parti ‘barajlı daraltılmış bölge’ formülünü konuşmaya başladı. Bu formüle göre 6 ya da 8’den daha fazla milletvekili çıkaran iller birden fazla seçim bölgesine ayrılacak. Seçimlere de YSK tarafından 600 vekile göre yapılan dağılıma göre belirlenecek yeni seçim çevreleriyle girilecek. Ancak, MHP’nin dar ve daraltılmış bölge formüllerine sıcak bakmadığı, bunun yerine barajın yüzde 7 ya da 8 bandına çekildiği mevcut sistemden yana olduğu belirtiliyor. İki parti arasında yapılacak yeni toplantılarda bu formüller üzerinde yol alınması bekleniyor.

Yerel seçimde de ittifak arayışı

Son toplantıda öne çıkan yeni olgu ise seçim takvimine göre milletvekili seçiminden önce yani Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde de ittifak formüllerinin masaya yatırılmış olması.

Cumhuriyet Gazetesi’nde Selda Güneysu’nun haberine göre iki partinin öncelikli stratejisi “her iki partinin de mevcut belediye başkanlıklarını koruması ” Bu formüle göre AKP ve MHP, mevcut durumda hangi belediyelere sahipse, o il veya ilçede yine o partinin adayına destek verilmesi gündeme gelebilecek.

Yukarıdaki stratejiye ek olarak AKP ve MHP’nin sahip olmadığı belediyelerde de “o ilde hangi partinin adayının destekleneceğine her iki parti yönetiminin karar vermesi” üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Burada il merkezleri belediyeleri için kırsalın da oy vermesinin yolu açılması formülü üzerine çalışılıyor. Büyükşehirler dışındaki illere “bütünşehir” adı verilerek kırsalın da “bütünşehir” belediye başkanlığına oy verilmesinin sağlanması hedefleniyor. Burada AKP ve MHP’den hangisi kırsalda güçlüyse onun adayının desteklenmesi formülü üzerinde çalışma yürütülüyor. Bu formülün hedefi kırsalda AKP ve MHP’nin güçlü olduğu CHP’li belediye başkanlıklarının bulunduğu ilerde belediye başkanlıklarını, AKP veya MHP’nin kazanması hedefleniyor.

Yukarıdaki formüller iki partinin temsilcileri tarafından tartışılan ve üzerinde uzlaşılmaya çalışılan formüller. Komisyon toplantılarında netleşilmesi halinde bu formüller parti yönetimlerine sunulacak.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.