Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD borsalarında başlayan sert düşüş dünyaya yayıldı

Cuma gün Wall Street’te başlayan satışlar Salı günü Avrupa piyasalarına da yayıldı. New York borsasında endeksler iki işlem günü üst üste sert düştü ve son yılların en kötü performansını gösterdi.

ABD borsaları ve diğer borsalar ne kadar değer kaybetti?

Gün içinde kayıpları %7’ye ulaşan Dow Jones Endüstriyel, günü %4,6 değer kaybıyla kapattı. Hacmin çok yüksek olduğu ve böyle büyük kayıpların sadece olağanüstü dönemlerde yaşayan  ABD borsası, çok ciddi bir değer kaybıyla ile karşı karşıya. Ayrıca, S&P 500 endeksi  %4,10 ve Nasdaq endeksi de %3,78 değer kaybetti.

Kayıplar ABD borsaları ile sınırlı kalmadı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi %4,7 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi %3,3 geriledi. Avrupa borsalarına baktığımız zaman da durum farklı değil. Stoxx Europe 600 Endeksi, açılışta %2.8 gerileyerek 2016 yılının Haziran ayından bu yana en büyük düşüşünü sergiledi. Söz konusu endeks Ocak ayında gelmiş olduğu zirveden yüzde 8.3 geri çekildi. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi, %3.5 ve İspanya’da IBEX 35 Endeksi, %3.4 değer kaybetti.

ABD borsaları neden çöktü?

Bu soru henüz net bir şekilde cevabını bulmuş değil. Yine de son günlerde yaşanan bazı gelişmeler düşüşün nedeni olarak görülüyor. Düşüşün nedenlerinden biri olarak,  FED Başkanı Janet Yellen’in görevi bırakmadan önce kullandığı şu ifadeler gösteriliyor:

“Ticari gayrimenkul fiyatları kiralara kıyasla şu anda yüksek. Şimdi bu bir balon mu yoksa sadece çok mu yüksek? Bunu anlamak çok zor. Fakat değerlemelerin çok yüksek olması bir miktar endişe kaynağı.”

Bir diğer neden ise ABD tarım dışı istihdam verileriyle FED’in 2018 yılında üç ve hatta dört faiz artışına gitme ihtimali. Ancak bu iki gelişme de 1987 ‘de ‘bir gün süren ve bütün dünyanın tedirgin eden crash’ ile kıyaslanacak büyüklükte bir düşüşe neden olması düşük ihtimal. Çünkü bu haberler yeni değil. Ayrıca, ABD hisse senedi endekslerinde yaşanan sert düşüşün nedenlerinden bir diğerinin de algoritma bazlı satış hareketi olduğunu söylemeliyiz.

Yine de ABD’de açıklanan istihdam verileri ve yükselen enflasyonun merkez bankalarının tahmin edilenden daha hızlı para politikasını sıkılaştırması düşüşün sebeplerinden biri olarak kabul edebiliriz.

Türkiye piyasaları nasıl etkilendi?

Türkiye son günlerde yaşanan sert hareketten göreceli olarak daha az etkilendi. BİST 100 bugüne %2 civarında kayıp ile başladı. Ardından biraz toparlanan BİST 100 an itibariyle (12:30) dünkü kapanışın %1,4 aşağısında işlem görüyor. Dolar/TL 3,78, euro/TL de 4,69’ün üzerinde işlem görürken 2 yıllık tahvil faizi %0,78 artarak %12,95’e yükseldi. Bir süredir dolar karşısında değerlenme trendinde olan TL’nin son yaşananlardan sonra dolar karşısında zayıflaması güçlü ihtimal.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.