Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump, Washington’da Putin ve Kim gibi askeri geçit töreni düzenlemek istiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın; Pentagon’dan, Washington caddelerinde askerlerin, askeri araçlar, tanklar ve ağır silahlar eşliğinde geçit törenleri düzenlemesi yönünde hazırlıklar yapmasını talep ettiği iddia edildi.

Washington Post gazetesi’nde yer alan habere göre; geçtiğimiz yılın temmuz ayında Fransa’nın başkenti Paris’te Bastille Günü törenlerine katılan ve buradaki geçit töreninden oldukça etkilenen ABD Başkanı’nın, Pentagon’dan benzeri geçit törenleri düzenlemesini istediği dile getirildi. İsmini vermeyen bir askeri kaynağa dayandırılan haberde, Trump’ın 18 Ocak’ta Pentagon’da gerçekleştirilen ve Savunma Bakanı Jim Mattis’in de katıldığı bir toplantıda bu talebini ilettiği bilgisi yer aldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Beyaz Saray basın sözcüsü Sarah Sanders; askeri bir etkinlikle ilgili çalışmaları olduğunu doğrularken, ayrıntı vermekten kaçındı. “Başkan Trump’ın, ABD’yi korumak için canlarını tehlikeye atan insanları oldukça destekleyici birisi olduğunu” söyleyen Sanders, “Başkan Trump, tüm Amerikalar’ın bu insanlara şükranlarını gösterebilecekleri büyük bir tören organize etmeleri için Savunma Bakanlığı’na talimat verdi” ifadelerini kullandı. Pentagon sözcülerinden Thomas Crosson da, “Başkan’dan gelen talimattan haberimiz var ve ayrıntılar üzerinde çalışıyoruz. Süreç somutlaştıkça basına bilgi vereceğiz” dedi.

Washington Post’un haberinde; Trump’ın Paris’te katıldığı ve Amerikan askerlerinin yanında; ağır silahlar ve tankların da geçit yaptığı ve Amerikan ve Fransız jetlerinin uçtuğu Bastille Günü gösterilerinden çok etkilendiği bilgisi yer alırken, Trump’ın ABD tarihindeki askeri figürlere olan düşkünlüğü ve üst düzey askerlerden bahsederken, sıklıkla “generallerim” ifadelerini kullanmasına vurgu yapıldı. Trump’ın geçtiğimiz yılın Eylül ayında gazetecilere, Paris’teki gösterilerden ne kadar etkilendiğini anlatırken kullandığı, “ABD’deki 4 Temmuz kutlamalarında, Washington’daki Pennsylvania Caddesi’nde de, bunun bir benzerini görmek istiyorum” şeklindeki ifadeleri hatırlatıldı.

Trump, Rusya ve Kuzey Kore liderleriyle karşılaştırıldı

Öte yandan, haberin basında yer alması tepkileri de beraberinde getirdi. Gazilere bir konuşma yapan emekli generallerden Paul Eaton; “Trump sürekli endişe verici otoriter eğilimler sergiliyor, geçit töreni ile ilgili isteği bunlardan sadece biri. Ne yazık ki, muz cumhuriyetlerindeki liderlere benzeyen bir başkomutanımız var” dedi. Gazeteci Joy Reid, Twitter’da, Trump’ı Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un gibi olmayı istemekle suçlarken, eski başkanlardan George W. Bush’un etik danışmanlarından Richard Painter da Twitter hesabından; Trump’ın geçtiğimiz hafta Ulusa Sesleniş konuşmasının ardından  kendisini alkışlamayan Demokrat Partili Kongre üyelerini eleştirmesine atıf yaparak, “Kuzey Kore ya da Rusya gibi olacağız. Güzel. Fakat ‘Sevgili Önderimiz’i alkışlamayan bu hainleri ne yapacağız” yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.