Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saadet Özen, Yeni Zelanda arşivlerinde buldukları Halide Edip ve arkadaşlarının görüntülerinin öyküsünü anlattı

Sinemanın Osmanlı döneminde yayılışını konu alan, yönetmenliğini Hacı Mehmet Duranoğlu ile Atalay Taşdiken’in yaptığı Bırakın Çocuk Oynasın isimli belgeselin çekimi için yapılan araştırmalar sırasında, Kurtuluş Savaşı yıllarında çekilmiş görüntüler ortaya çıktı.  

Belgeselin hem metin yazarlığını H. Mehmet Duranoğlu ile birlikte, hem de seslendirmesini gerçekleştiren arkeolog, çevirmen ve rehber Saadet Özen’in belgesel çalışmaları sırasında Yeni Zelanda arşivlerinde ulaşılan görüntülerin bazılarını twitter hesabından paylaştı. Görüntülerde, Halide Edip, Falih Rıfkı, Yakup Kadri, Adnan Adıvar, Mehmet Asım, Yusuf Tengirşenk’in bir arada olduğu görülüyor.

 

Saadet Özen ve Hacı Mehmet Duranoğlu’nın yaptığı araştırmalar sonucunda, Yeni Zelanda’da bulunan filmin nerede ve kim tarafından çekildiği ortaya çıkmış oldu.

Özen Twitter hesabından hikayenin bütün detaylarını twitter üzerinden detaylı bir biçimde paylaştı.

 

Saadet Özen ile yeni ortaya çıkan bu görüntüler, Cumhuriyet sinema tarihinin ilk örneklerini ortaya çıkaran Cezmi Ar ve Cemil Filmer hakkında konuştuk.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.