Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çocuk göçmenleri korumak için ABD Temsilciler Meclisi’nde sekiz saat durmadan konuştu

Başkanlığa geldiği tarihten itibaren göçmen karşıtı çeşitli açıklamalar yapan ve politikalar üreten ABD Başkanı Donalp Trump, ABD eski Başkanı Barack Obama döneminde oluşturulan ve ebeveynleriyle çocuk yaşta yasadışı olarak ABD’ye gelmiş göçmenlerin sınır dışı edilmemesini sağlayan yasal düzenlemeyi tanımayacağını belirtmişti. Trump Eylül 2017’de yaptığı açıklamada Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele programının (DACA programının) 6 ay içerisinde kaldıracağını açıklamıştı. 6 aylık geçiş sürecinden sonra Kongre’den çıkacak karara göre hareket edileceği öngörülmüştü. Trump’ın bu hamlesiyle DACA kapsamındaki çok sayıda göçmen sınır dışı edilmekten korunma haklarını kaybediyor.

Trump’ın açıklamaları ile ilgili olarak ABD Temsilciler Meclisi üyesi ve 2007 yılına kadar Temsilciler Meclisi’nde Demokratların liderliğini yapmış Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi’nde sekiz saat yedi dakika süren bir konuşma yaptı.

New York Times’ta yer alan habere göre, Pelosi sekiz saatlik konuşmasıyla Temsilciler Meclisi’nde 1909 yılında Champ Clark tarafından yapılan beş saat beş dakikalık konuşma rekorunu kırmış oldu. Pelosi konuşmasında Şubat 2018’de geçerliliği dolacak, genç göçmenlerin sınır dışı edilmekten korunmasını güvence altına almış düzenlemeyi vurguladı ve genç göçmenlerin mektuplarını okudu. Böylelikle Temsilciler Meclisi’nde ABD’ye çocukken yasadışı yollarla gelmiş ve uzun yıllardır ABD’de yaşayan yaklaşık 1.8 milyon göçmenin kaderini tayin edecek bir konu tartışılmış oldu.

daca abd

DACA programı nedir ve Dreamers kimlerdir?

Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele Programı (DACA), 15 Haziran 2012’de dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından çıkarılmış ve ABD’ye çocuk yaştayken aileleri ile yasadışı yollarla gelen genç göçmenlerin yaşam ve çalışma haklarını geçici sürelerle de olsa olumlu yönde düzenlemeyi amaçlayan bir başkanlık emri. DACA programına göre, 16 yaşını tamamlamadan önce ABD’ye gelmiş, 2012’de 31 yaşını tamamlamamış, suça bulaşmamış, ABD’de eğitimini sürdüren ve çalışan göçmenler yasal olarak sınır dışı edilmeye karşı koruma altına alınmıştı. Programın koruması altında olanların hukuki statüleri iki yılda bir yinelenerek sınır dışı edilmeleri bu yolla ertelenmektedir.

dreamers

Kamuoyunda “Dreamers” olarak bilinen grup ve ABD’ye yasadışı yollarla çocuk yaşta girmiş DACA kapsamında olan genç göçmenlerdir. Çoğu ABD’de eğitim alır ve kimliğini Amerikalı olarak tanımlar.

Yaklaşık 800 bin genç göçmen bu protokolle koruma altındadır. Yaklaşık 1.1 milyon insan koruma için uygun şartlara sahip olmakla birlikte DACA programına başvurmamış. DACA kapsamına girebilecek göçmenlerin çoğunluğu Meksika, El Salvador, Guatemala ve Honduras’tan gelmiş ve büyük çoğunlukla Kaliforniya, Teksas, New York ve Florida’da da yaşıyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.