Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times’ın, iki ABD’li generalin Menbiç’teki temaslarından izlenimleri

Türkiye ile ABD arasında yaşanan Menbiç gerilimi süregiderken, ABD ordusundan üst düzey iki general Çarşamba günü Menbiç’i izyaret etti. New York Times gazetesinden, generallere eşlik eden muhabir Rod Norland ve fotoğrafçı Mauricio Lima’nın izlenimlerini, iki NATO müttefiki ABD ve Türkiye’nin, sıcak çatışma ihtimalini düşündüren bir şekilde karşı karşıya geldiğine dair bir başlıkla okurlarına sundu. Haberi özetle aktarıyoruz:

merlin_133415427_f2009643-3050-471d-91c0-52640de41484-superJumbo

İki üst düzey general Menbiç şehrinin hemen dışındaki ön cephe hattında, 20 metre kadar uzaktaki Türkiye yanlısı güçlerin kim olduklarını anlamaması ihtimaline karşı, araçlarına çok büyük Amerikan bayrakları takarak gitttiler.
ABD’nin Irak ve Suriye’deki özel operasyonlarından sorumlu komutanı Tümgeneral Jamie Jarrard “Buradaki mevzilerimizden son derece memnunuz ve bunun herke tarafından bilinmesinde ısrarcıyız” dedi. Türkiye’ye yönelik bu mesajın alınmaması ihtimalini bertaraf etmek istercesine Korgeneral Paul Funk da ekledi: “Siz bizi vurursanız, biz de size saldırırız. Kendimizi savunuruz.”
Türkiye terör yuvası addettiği Menbiç’ten ABD’nin çekilmesini istemişti ama Amerikalılar, iki NATO üyesinin silahlı çatışmaya girmesi gibi eşine rastlanmadık bir olasılığı gündeme getirecek şekilde, bu talebi reddetti.
Suriye’nin bu bölgesi bir zamanlar IŞİD militanlarıyla doluydu. ABD ve ittifak yaptığı Suriyeli Kürtler, bir yılı aşkın süre önce bölgeyi IŞİD’den temizlediler. Ama bu durum, Kürtleri epeyden beri düşman sayan Türkiye’yi kızdırdı ve şimdi Türkler silahlarını Kürtlere doğrultmuş durumda ki, bu Amerikalılarla da çatışma olasılığı demek.

Amerikalıların en batıdaki mevzisi

İki general mevziye, aralarında Özel Harekat Birlikleri’ni taşıyanların da bulunduğu, çok sayıda mayına dayanıklı silahlı personel taşıyan araç konvoyu içinde, zırhsız araçlarla gittiler. Menbiç IŞİD’le mücadelede Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ittifak yapan Amerikalıların en batıdaki mevkisi. Menbiç sakinleri de Amerikan bayraklarına alışmışlar zira hem bu kentte hem de bağlı bulunduğu bölgede Amerikalılar sık sık “çatışmasızlık” devriyesine çıkıyorlar. Kent sakinlerinin tavrı da sıcak ve IŞİD’in saldırı riski yok. Nitekim General Jarrard “Kuzeydoğu Suriye’nin herhangi bir yerinde kendini gayet rahat” hissedeceğini söylüyor.
Amerikalıların Menbiç Askeri Konseyi ile de araları gayet iyi ve resmiyetten uzak. Konseyin komutanı Muhammed Abu Adel bir Kürt, askerlerinin çoğu ise Arap. General Funk’ın sitayiş dolu sözleri üzerine teşekkür eden Komutan Adel, Amerikan hava desteğinin devamını umduklarını söylüyor. General bu talebe yönelik bir yanıt vermiyor.

Menbiç’in hassas durumu

YPG Kuzey Suriye’deki Kürt bölgelerini kontrol ediyor ve Suriye Demokratik Güçleri’nin ana bileşeni. YPG’yi ABD ve AB’nin de terör örgütleri listesinde bulunan PKK’nın uzantısı sayan Türkiye, destekledikleri muhalif gurupların Menbiç’in kontrolünü ele geçirebilmesi için Amerikalıların bölgeden çekilmesini istiyor. Komutan Adel “biz teröristsek koalisyonun bütün üyeleri ve buradaki Amerikalılar da mı terörist?” diye soruyor. Türkiye Menbiç, Askeri Konseyi’nin YPG’yi perdeleme amaçlı bir oluşum olduğunu düşünüyor. Amerikalılarla Kürtler Konsey’de çoğunluğun yerli Araplarda olduğunu savunuyor. Geçmişte Türk askeri yetkililerle Konsey subayları ABD’nin ev sahipliğinde Menbiç’te biraraya gelmişti. General Funk Türklerin bu sene daveti kabul etmediğini söylüyor.

 

IŞİD’in otobanıydımenbiç3

ABD’nin 30 bin kişilik sınır birliği oluşturma planları Cumhurbaşkanı Erdoğan’I öfkelendirdi. 20 Ocak’ta Afrin Harekatı ile Türkiye’den karşılık geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan IŞİD’in Suriye’den temizlenmesine rağmen ABD’nin bölgede varlığını sürdürmesini sorgularken, Amerikalılar “IŞİD bitmedi” diyor.
Türkiye’nin Afrin’deki harekatı ABD’nin IŞİD ile mücadelesini dolaylı da olsa olumsuz etkiliyor. SDG, savaşçılarının bir bölümünü Afrin’e gönderdi. ABD’nin Özel Birlikleri ve hava saldırılarıyla desteklediği askeri konseyi Menbiç’i Ağustos 2016’da IŞİD’den temizleyip yerel bir yönetim oluşturmuştu. General Jarrard, konseyin bölgeye gelmesi öncesinde bölgenin dünyanın dörtbir yanından gelme IŞİD savaşçılarının otobanı gibi işlev gördüğünü anlatıyor. Amerikalı politika yapıcılar Afrin harekatı ve Menbiç’e yönelik tehditlerin, Kürt ve Arap müttefiklerinin IŞİD ile mücadelesini zayıflatacağını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.