Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya evlilik dışı ilişkileri yasaklamaya hazırlanıyor: Esas hedef eşcinseller olabilir

250 milyon kişinin yaşadığı, dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olan Endonezya’da, yaklaşık bir yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerini müteakip parlamentoda çoğunluğu elde eden İslamcı partiler, ceza kanununda yapılacak bir dizi değişiklikle evlilik dışı ilişkileri yasaklamaya hazırlanıyor.

Önümüzdeki aylarda parlamentoda oylamaya sunulacak olan, içinde prezervatif kullanımının sınırlandırılmasına dair hükümlerin de yer aldığı değişiklik tasarısında, evlilik dışı ilişkiler için beş yıl hapis cezası öngörülüyor. İnsan hakları gözlemcileri böylesi bir düzenlemenin eşcinsel evliliklerin yasal olmadığı ülkede eşcinsel ilişkinin yasaklanması anlamını taşıyacağının altını çizerken, halihazırda yürürlükte olan katı “pornografi karşıtı” yasalarla mücadele eden ve sık sık siyasiler tarafından hedef alınan LGBT topluluğunun üzerindeki baskıların da artacağına dikkat çekiyor.

“Siyasetçiler tasarıyı fırsat olarak görüyor”

Yakın zamanda yapılmış bir ankete göre toplumun yüzde 90’ına yakınının ‘tehlikeli’ bulduğu LGBT topluluğu, sıklıkla siyasetçilerin baskısıyla karşılaşıyor. Meclis Başkanı Bambang Soesatyo bu hafta verdiği bir demeçte, LGBT topluluğunun “aşırılıklarına karşı” katı önlemler alınması gerektiğini söylemiş, Sağlık Bakanlığı ise yakınlarda eşcinselliği bir akıl hastalığı olarak tanımlayan bir sağlık rehberinin duyurusunu yapmıştı.

Siyaset bilimci Yuventius Nicky bazı siyasetçilerin ceza kanununda yapılacak değişiklikleri, “dini eğilimleri ağır basan tabana hoş görünmek için bir fırsat olarak gördüğünü” söylüyor ve ekliyor: “Yabancılarla ilgili olarak, onların ahlakının toplum için tehlike arz ettiği yönünde bir algı var.”  

“Açe’de uygulanan şeriatı ülkenin tamamına yaymak istiyorlar”

Geçtiğimiz ocak ayının sonunda, Açe polisi, gözaltına aldığı trans kadınları, zorla saçlarını keserek ve erkek kıyafetleri giydirerek sorguya çekmişti. Tasarının yasalaşması halinde benzer vakaların ülke genelinde yaşanmasından endişe duyan insan hakları gözlemcileri; düzenlemelerle nihai olarak amaçlananın, eşcinselliğin, evlilik dışı ilişkinin, kumar oynamanın ve alkol tüketiminin toplum içinde sopa atılarak cezalandırıldığı Açe bölgesinde uygulanan şeriat yasalarının ülkenin tamamında geçerli kılınması olduğu görüşünde.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin de, bu hafta Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’yla yaptığı görüşmede tasarıdaki belli maddeleri ve LGBT topluluğuna yapılan saldırıları eleştirmiş; “bu topluluğa karşı, siyasi amaçlarla yürütüldüğü anlaşılan nefret söyleminin, hoşnutsuzluğu derinleştirmekten ve toplumda anlamsız bölünmelere yol açmaktan başka bir faydası yok. (Tasarıda yer alan) Her türlü, ayrımcılık içeren düzenleme geri çekilmelidir” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.