Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada LGBTİ topluluğunu sallayan cinayetlerin seri katili yakalandı

Kanada LGBTİ topluluğunu sallayan cinayetlerin seri katili yakalandı. Kanadaya göç eden Türk vatandaşı da kurbanların arasında. 

Toronto polisi, şehrin LGBTİ topluluğunun uzun zamandır ihbar ettiği kayıpların, bir seri katile işaret ettiğini 2017 Aralık ayına kadar kabul etmiyor, araştırmalarının sürdüğünü belirtiyordu. Ocak  ayında korkulan oldu, en az 5 kişinin cinayet kurbanı olduğunun açıklanmasının ardından, Bruce McArthur adında 66 yaşında bir peyzaj mimarı yakalandı.

Bruce McArthur, 18 Ocakta Andrew Kinsman ve Selim Esen cinayetlerinden tutuklandı. İlerleyen günlerde üç kurbanın daha ismi (Majeed Kayhan, Dean Lisowick ve Soroush Mahmudi) savcının iddianamesine eklendi.

Screen Shot 2018-02-09 at 14.42.19

Polis basın toplantısında, McArthurun 2012-2017 arasında LGBTİ semti olarak bilinen Church Street Villageda bilinen kurbanlarıyla tanıştığını belirtti. McArthurun başlıca yöntemlerinin; flört uygulamaları ve şehrin LGBTİ topluluğunun yoğun olduğu bölgelerde iş aracıyla birebir tanışmaya çalışmak olduğu ilk toplanan bulgular arasında.

Soruşturmanın başındaki dedektifin ilk açıklamalarına göre, sanık peyzajist olarak anlaşmalı olduğu ve düzenlemesini gerçekleştirdiği bahçelerde saklıyordu kurbanlarını. Kurban sayısının artacağının düşünüldüğü, geniş soruşturmada, McArthurun anlaşmalı olduğu 30 kadar bahçeli ev ve işyeri detaylı olarak aranmaya başlandı.

Screen Shot 2018-02-09 at 14.42.29

Bruce McArthur: Sönük ve utangaç bir profil çiziyor

 Onu öğrencilik döneminden veya iş hayatından tanıyanlar nazik, sakin ve sönük olarak hatırlıyorlar. Yine onu tanıyanların çoğu, tanıdıkları adamla, Toronto tarihinin en büyük seri katilinin aynı insan olduğunu kabul etmekte zorlanıyor. Kışları Noel Baba olarak çalışan, iki çocuk babası, bilindiği kadarıyla boşanmasına kadar huzurlu bir evlilik geçirmiş, iş hayatının uzun süre parçası olmuş, artık emeklilik yaşına doğru ilerleyen sade bir Kanada vatandaşı.

McArthurun yaşamının bilinen kısımlarından biri ise karısından 1999 senesinde ayrıldığı ve aynı sene Torontoya taşınmasıyla beraber, LGBTİ bir birey olarak hayatına devam ettiği.

Ancak yakalanmasına kadar çizdiği temiz profili lekeleyen tek ve ciddi bir olay var sicilinde: 2001 senesinde metal bir boruyla şiddet ve darbeye teşebbüs. İlk kez adaletin ağına düşmesi, yine LGBTİ bireylere karşı oluyor ve davanın hükümlerinden biri Church Street Village ve çevresinden uzak durma zorunluluğu.

Screen Shot 2018-02-09 at 14.42.55

Dedektiflerin kendilerine sordukları soru: McArthur cinayetleri ne kadar geriye gidiyor?

Seri katiller üzerinde yapılan psikolojik araştırmalara göre, sadist kişilik taşıyan şahısların nörolojik bozuklukları olduğu ve bunların genç yaşlara dayandığı.

2001 senesindeki ilk mahkumiyeti McArthurun 15 seneyi aşkın süredir şiddete meyilli olduğunu ve LGBTİ bireyleri hedef aldığını gösteriyor. Ancak uzmanların öngörüsü cinayetlerin daha da erken başlamış olabileceği yönünde. Peyzaj şirketini açmadan önce, McArthur bir şirkette pazarlamacı olarak çalışıyordu ve 30’lu ve 40lı yaşları Kanadayı gezerek geçti. Özellikle satışta çalıştığı ve ülkeyi şehir şehir gezdiği dönemlerin dikkatlice araştırılması gerektiğini söyleniyor. Polis güncel olarak McArthurun gezdiği şehir ve eyaletlerin kayıp davalarını yeniden açıyor. Daha çok kurbanın bulunmasını çok olası gördüklerini belirtiyorlar.

Screen Shot 2018-02-09 at 14.43.12

Selim Esen kimdi?

McArthura karşı ilk ciddi delillerin bulunduğu iki vakadan biri, aynı zamanda Türk vatandaşı olan Selim Esenin oldu.

2017 Nisan’ında polise kayıp olarak bildirilmişti. Kanadalı yetkililer tarafından Türk Konsolosluğu’na gerekli tüm bilgilerin iletildiği ve ailesi ile de irtibata geçildiği biliniyor.

Arkadaşları tarafından sevgi dolu ve nazik bir insan olarak hatırlanan Semih Esen, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezundu. Kanadaya bir ilişkinin peşinden giden Esen, bu beraberlik yürümeyince Kanadada kalmayı tercih etmiş, Türkiyeye dönmemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.