Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Florida saldırısından kurtulan öğrencilerin sembol ismi David Hogg’a “artist” diye iftira atan videonun Youtube’da birinci sıraya yükselmesi tartışma yarattı

21 Şubat Çarşamba günü, Youtube’a “mike m” kullanıcı adıyla yüklenen “David Hogg the actor” (David Hogg bir artistir) başlıklı video birinci sıraya yükseldi. Söz konusu videoda 17 yaşındaki David Hogg Los Angeles sahilinde tanıklık ettiği bir olayı anlatmakta. Hogg, geçtiğimiz hafta Florida eyaleti Parkland şehrinde Marjory Stoneman Douglas Lisesi’ne liseden atılan bir öğrenci tarafından yapılan silahlı saldırıdan kurtulanlar arasındaydı. Hogg, Florida saldırısı sonrasında da çeşitli yerlerde açıklamalar yapan ve silahlanmanın sınırlandırılması hususunda ABD Başkanı Donald Trump’ı göreve çağıran öğrencilerin arasında öne çıkan isimlerden oldu.

Bu videoda David Hogg, ABD Başkanı Donald Trump’a sesleniyor. Çocukların öldüğünü ve onların kanının Trump’ın ellerinde olduğunu söylüyor ve Trump’ı harekete geçmeye çağırıyor.

Çarşamba günü Youtube’da en çok izlenenlerde birinci sıraya yükselen videonun başlığıyla, Hogg’un saldırıdan kurtulmuş bir öğrenci değil aslında bir artist olduğu ima ediliyor.

david hogg

Florida saldırısından sonra saldırıdan kurtulan öğrenciler birçok yerde ve birçok kanal üzerinden bireysel silahlanmanın sınırlandırılması ile ilgili mesajlarını iletti. Bunların çoğunda muhatap doğrudan Başkan Trump’tı. Komplo teorisyenleri bu olgudan hareketle, Florida saldırısının Trump’u silahlanma konusunda köşeye sıkıştırmak için kurgulanmış olabileceğini söylüyor.

Beyaz Saray’ın önünde silah reformuna karşı yapılan protesto: “Çocukları koruyun, silahları değil”

New York Times’ta yer alan habere göre aslında “crisis actors” başlığıyla Youtube’a konulan video geçtiğimiz Ağustos ayında yerel haberler bölümünde yayınlanmış. Bu videoda Hogg ile CBS kanalının Los Angeles’taki muhabiri kendisiyle sahilde yaşanan bir olay ile ilgili söyleşi yapıyor. Çünkü Hogg, Redondo sahilinde arkadaşı olan bir yüzücü ile cankurtaran arasındaki tartışmaya şahitlik etmiş.

Salı günü “mike m” adında bir Youtube kullanıcısı  videoyu kopyalayıp Youtube’a yeniden yüklemiş. Yeniden yayınlanan video Salı günü akşamı en çok izlenen videolar arasına girdi, Çarşamba sabahı ise video 200 binden fazla kişi tarafından izlenmişti.

New York Times’ın “mike m” kullanıcı adındaki kişiyle internet üzerinden yaptığı söyleşide, videoyu yükleyen kişi, videoya bu kadar ilginin nerden geldiği ile ilgili hiçbir fikrinin olmadığını belirtti. “Videonun yükselişe geçmeye başladığını şimdi fark ettim” dedi.
Videonun özellikle haberler başlığında en çok izlenenlerde birinci olması birçok yorumcuyu şaşırttı. Bazı yorumcular videoda özel hiçbir şey olmadığını yazarken bazıları da Hogg’un bir artist gibi davrandığını söyledi. Hatta yorum yapanlardan biri, “Birisi bu çocuğa Oscar versin” dedi.
Çarşamba akşamı Youtube, taciz ve fiziksel şiddetle ilgili politikalarına zarar verdiği gerekçesiyle videoyu kaldırdı. Youtube’un sicili, kritik şiddet vakaları ile ilgili komplo teorilerine kaynaklık etme ve bunların hızlıca yayılmasına suç ortaklığı yapma konusunda epey kabarık. Geçtiğimiz Ekim ayında Las Vegas’ta meydana gelen katliamdan sonra da, katillerin muhtemelen gerekçeleri hakkında bir sürü spekülasyon yapılmıştı. Youtube’da, yaşanan trajedinin daha da artmasına neden olabilecek güvenilmez ve kanıtlanmamış bilgilerle dolu videolar yayınlanmıştı. Geçtiğimiz Kasım ayında Teksas’ta, Sutherland Springs kentinde bir kilisede meydana gelen kitlesel silahlı saldırı olayından sonra da Youtube olayla ilgili yanlış iddialarla dolu videolarla dolup taşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.