Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM Güvenlik Konseyi, oybirliğiyle, Suriye’de 30 günlük ateşkes kararı aldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye’de 30 günlük ateşkes öngören kararı oybirliği ile kabul etti. Rusya’nın itirazları ve veto tehdidi nedeniyle iki haftadır metin üzerinde uzlaşma sağlanamıyordu. Moskova yönetimini ikna edebilmek için diplomatlar önce ateşkesin “72 saat içinde başlayacağına” dair ifadeyi, ardından da bu ifade yerine önerilen “derhal” sözcüğünü karar taslağından çıkardılar. Nihayetinde, Güvenlik Konseyi üyeleri çatışma bölgelerine insani yardımların ulaştırılması ve tıbbi açıdan zorunlu tahliyelerin yapılabilmesi amacıyla uygulanacak ateşkesin “vakit kaybetmeden” yürürlüğe girmesinde anlaştı.
AFP’ye konuşan diplomatlar, ateşkesin başlangıcına dair bu muğlak ifadenin ertelemeye yol açmayacağını umduklarını, zira müzakereler sırasında ateşkesin bir an önce uygulanması beklentisinin net bir şekilde ifade edildiğini belirtmişler.
BM kararında ateşkesin IŞİD, El Kaide ve terör örgütleriyle ilişkili “kişi, grup, kurum ve kuruluşları” kapsamadığı belirtiliyor. Dolayısıyla Suriye rejiminin Idlib’deki operasyonlarını etkilemiyeceği kaydediliyor. Kararın Türkiye’nin Afrin’e yönelik Zeytin Dalı harekatını nasıl etkileyeceği de belirsiz.
BMGK’nın oybirliğini alan metinde taraflar ayrıca, başta Doğu Guta; Yarmuk, Foua, Kefraya’dakiler olmak üzere “sivilleri hayatta kalmaları için ihtiyaç duydukları gıdaları ve ilaçları temin etmekten alıkoyan” tüm kuşatmaları kaldırmaya çağrılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.