Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Yüksek Mahkemesi’nden Trump’a DACA vetosu

ABD’de Yüksek Mahkeme, çocukken ülkeye yasadışı yollardan girip, “Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele” (DACA) adlı programdan yararlanarak ülkede geçici izinle yaşayan yüzbinlerce kişinin sınır dışı edilme sürecini hızlandırmak amacıyla Beyaz Saray’ın yaptığı başvuruyu görüşmeyi reddetti. Başkan Obama döneminde yürürlüğe giren DACA’dan, 2012 yılı itibariyle 31 yaşından küçük olan; çoğu Meksika, El Salvador, Guatemala ve Honduras vatandaşı 787 bin 580 kişi yararlanıyor. DACA, “Dreamers” yani “Hayalperestler” olarak bilinen bu genç göçmenlere, iki yılda bir yenilemeleri gereken geçici bir hukuki koruma sağlıyor; sınır dışı edilmelerini engelliyor, eğitim alma ve çalışma hakkı tanıyor.

Seçim vaatlerinden biri DACA’yı kaldırmak olan Başkan Donald Trump Mart başı itibariyle programı sonlandırmayı kararlaştırmıştı. Ancak geçen hafta San Francisco’da bir mahkeme bu kararın yürütmesini durdurdu. İşte bu adım üzerine Yüksek Mahkeme’ye başvuran Beyaz Saray, umduğunu bulamadı. Yüksek Mahkeme, Trump yönetiminin kendisine gelmeden önce San Fransisco mahkemesinin kararını temyize götürmesi gerektiğini belirtti. Bu da hukuki süreç sonuçlanana kadar “Hayalperestler”in DACA’nın sağladığı mevcut hukuki korumadan yararlanabilecekleri hatta yenileme başvuruları yapabilecekleri anlamına geliyor.

Trump yönetimi Kongre’den DACA’nın sonlanacağını duyurduğu 5 Mart tarihinden önce, genç göçmenlere belli koşullarda vatandaşlık imkanı tanıyan yeni bir düzenleme yapmasını istemişti. Ancak Cumhuriyetçilerle Demokratlar ne genç göçmenler ne de göçle ilgili diğer konularda önerilen hiçbir yasa tasarısı üzerinde henüz uzlaşma sağlayabilmiş değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.