Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada en uzun süre hapis yatan Özbek gazeteci Ruzimuradov artık serbest

İsyana tahrik suçlamasıyla 1999 yılından beri cezaevinde tutulan Özbek muhabir Yusuf Ruzimuradov’un geçen hafta serbest bırakıldığı duyuruldu. 18 yıl içeride kalan 64 yaşındaki Ruzimuradov dünyanın  en uzun süre cezavevinde kalan gazetecisi olarak biliniyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi Avrasya grubunun resmi twitter hesabından yapılan açıklamada “Özbekistan’da hapiste tutulan gazeteci Yusuf Ruzimuradov’un serbest bırakılmasından memnuniyet duyuyoruz” denildi. Grubun yaptığı açıklamada, “siyasi bir takım suçlamalarla tek bir duruşma sonucunda apar topar içeri atılan” Ruzimuradov’un, dünyanın en uzun süre hapis yatan gazetecisi olduğu belirtildi.

Özbekistan İnsan Hakları Derneği (Ezgulik), Taşkent yakınlarındaki Çirçig kasabasındaki cezaevinde tutulan Ruzimuradov’un, 22 Şubat günü serbest bırakıldığını bildirdi. Duyurunun neden bekletildiği ise henüz bilinmiyor. AFP’ye konuşan bir Ezgulik yetkilisinin yaptığı açıklamada Ruzimuradov’un kendisini iyi hissettiği bildirildi.

Özbekistan, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında kurulan ülkeler arasında dünyaya en kapalı ve otoriter ülkelerden biri olarak biliniyor. Ruzimuradov, muhalefet ve medyaya karşı baskılarıyla tanınan ve 2016 yılında ölen Başkan İslam Kerimov hükümeti tarafından tutuklanmıştı.

Kerimov’un başbakanlığını yapmış mevcut başkan Şevket Mirziyoyev döneminde ise aralarında gazeteci ve insan hakları aktivisti olan en az 20 kişinin ise salıverildiği biliniyor. Salıverilenler arasında editör ve Ruzimuradov’un avukatlarından Muhammed Bekjanov da bulunuyor.

mbekjan
Geçen sene salıverilen gazeteci Muhammed Bekjanov

Ruzimuradov ve Bekjanov, 1999 yılında sürgünde oldukları Ukrayna’da Özbekistan gizli polisinin yaptığı operasyonla yakalanmış ve Özbekistan’a getirilmişti. İki gazeteci de “Özgürlük” adlı hükümet tarafından darbe kışkırtıcı yayın olarak nitelendirilen gazeteyi yayınlamaktan hüküm giymişti.

İnsan hakları örgütleri hükümeti eleştirdiği veya İslam’ı resmi doktrinin tarif ettiğinden değişik şekillerde uyguladığı için Özbekistan’da daha birçok kişinin hapishanelerde tutulduğunun altını çiziyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.