Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’da polis, mültecileri ağırlayan evlere baskın yapabilecek

Belçika’nın başkenti Brüksel’in merkezinde yer alan Maximilian Parkı’nda her akşam toplanan çok sayıda gönüllü, çoğunluğu Sahraaltı Afrika ülkelerinden gelen ve aralarında Arapça, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca dillerinde anlaşmaya çalışan mültecilere sıcak nane çayı dağıtıyor. Mültecilerin toplanma yeri olarak bilinen parka gönüllülerin akmasının sebebi ise, parktaki mültecileri, kendilerine bir oda ve yemek imkanı sağlayacak diğer gönüllülerin evlerine sevk edebilmek. Belçikalı gönüllüler, geçtiğimiz yılın yaz aylarından bu yana her gece yaklaşık 500 mülteciye başlarını sokabilecekleri bir çatı ayarlıyorlar. Parktaki gönüllüler, akşam saatlerinde ayarladıkları otobüslerle mültecileri kendilerine kucak açmayı kabul eden evlere taşıyorlar.

Maximilian Parkı’ndaki bu dayanışma tablosu son günlerde Belçika otoritelerinin tehdidi altında. Aslında Belçika polisi zaman zaman mülteciler ve gönüllülerin buluştuğu bu parka operasyon düzenliyordu. Ancak Washington Post gazetesinde yer alan habere göre; hükümetin bu kez konuyla ilgili yasal bir düzenleme yapma planı da var. Belçika’nın Sığınma ve Göç Politikasından sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken; polise, bir hakim kararının alınmasının ardından mültecilere barınma sağlayan gönüllülerin evine baskın yapılmasına izin veren bir yasa teklifi sundu.

Sığınma başvurusunda bulunmaktan kaçınan çok sayıda mülteci var

Belçika Başbakanı Charles Michel de yasa teklifinin arkasında. “Yasa sadece kamu düzeni ve güvenliğini sağlamakla ilgili” diyen Michel; “birçok vakada gönüllüler, sığınma başvurusu yapmak istemeyenlere ya da başvurusu reddedilenlere barınak sağlıyor” şeklinde konuşuyor. Belçika’ya gelen mültecilerin büyük çoğunluğu buradan, daha iyi bir iş ve maddi imkanlar bulabileceklerine inandıkları İngiltere’ye geçmek istiyor. Bu yüzden; hareket özgürlüklerini kısıtlamamak adına Belçika’ya sığınma başvurusu yapmaktan kaçınıyorlar.

Sığınmacılara yardım eden gönüllüler ise yaptıkları işten vazgeçmek niyetinde değil. 36 bin kişinin yer aldığı bir Facebook grubu yoluyla örgütlenen gönüllüler, şu ana kadar yaklaşık 55 bin kez gecelik barınma imkanı sağlayabildi. Saat gece 10 civarı, kendilerini konuk edecek gönüllülerin evine ulaşan sığınmacılara, yatmadan önce bir öğün yemek de sunuluyor. Gönüllüler gerek olduğunda tıbbı ve psikolojik yardım da sağlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.