Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömür boyu başkanlık yetkisini alan Çin lideri Şi düşmanlarını uyardı: “Kanlı savaşlara hazırız”

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’dan sonra ömür boyu başkanlık yetkisini alan ilk Çinli lider Şi Cinping, kendisine bu hakkı tanıyan Ulusal Halk Kongresi’nin kapanışında dünyada yükselişe geçen trendle uyumlu milliyetçi bir konuşma yaptı.

Çin’in birlik ve beraberliğine vurgu yapan Şi, “düşmanlarına karşı kanlı savaşlar yapmaya hazırdır” dediği ülkesinin “yeniden canlanarak” “dünyada hak ettiği yeri alacağını” söyledi.

Çin’in barışçı yöntemlerle küresel çapta yükselişini engellemeye çalışan bir dünya tasvir eden Şi, bedeli ne olursa olsun ilerlemeyi sürdüreceklerini belirtti ama ülkesinin kalkınmasının başka ülkelere tehdit anlamına gelmediğini de vurgulamayı ihmal etmedi. “Sadece herkesi tehdit etmeyi alışkanlık haline getirenler başkalarını tehdit olarak görür” diyen Şi, 1 milyar 300 milyonluk halkına parlak bir gelecek vaat ederken, bu geleceğe giden yolun Çin’in mevcut sosyalist sisteminden geçtiğini hatırlattı.

Çin’in ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğüne vurgu

Çinli lider, Hong Kong ve Tayvan’daki “ayrılıkçı” aktivistlere ise sert çıktı. Ulusal egemenlik, toprak bütünlüğü ve birleşik Çin vizyonu çizen Şi, “Çin’i bölmeye yönelik her tür eylem ve dalavera, halk ve tarih önünde cezalandırılarak başarısız olmaya mahkumdur. Çin halkı büyük ülkemizin bir milim toprağının dahi Çin’den koparılmasına asla müsaade etmez” dedi.

1997’de İngiltere’nin Çin’e iade ettiği yarı özerk Hong Kong’da siyasetçiler son yıllarda daha fazla özerklik, hatta bağımsızlık taleplerini dillendiriyorlar. 23 milyon nüfuslu Tayvan’da ise 2016’daki seçimleri bağımsızlık yanlıları kazanmıştı. Pekin yönetimi, Tayvan’ı ayrı bir devlet olarak tanımıyor ve Çin’in bir parçası olarak kabul ediyor.

Ulusun yeni babası da ömür boyu başkan

Devlet başkanlarının görevlerini her biri 5 yıl olmak üzere, 2 dönemle sınırlayan anayasal düzenleme Ulusal Kongre’nin pazar günkü oturumunda oybirliği ile kabul edilince görevde ilk 5 yılını tamamlayan Şii’nin ölene dek makamını korumasının önü açılmıştı. Mao’dan bu yana Çin’de iktidara gelen en güçlü lider olan Şi Cinping, kendini çok ön plana çıkaran bir yönetim anlayışına sahip. Devlet başkanının resmine ülkenin çok farklı yerlerinde rastlamak mümkün. Hatta resmi lakabı da “Baba Şi.” Geçtiğimiz yıl düzenlenen ulusal kongrede Şi Jinping’in fikirleri parti tüzüğüne eklenmişti. Şi, Mao Zedong ve Deng Şiaoping’den sonra adına parti tüzüğünde yer verilen ilk lider olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.