Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktisatçı Mustafa Sönmez: “Sırf 300 bin dolarlık konut satabilmek için vatandaşlık dağıtılması sorunları da beraberinde getirir”

Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Yapılan düzenlemeyle vatandaşlık hakkı almak için 1 milyon dolarlık konut alım şartı esnetilerek 300 bin dolara indiriliyor. Görüşlerini aldığımız İktisatçı Mustafa Sönmez düzenlemeyi “Bol keseden bir önlem” şeklinde değerlendiren Sönmez, “Sırf 300 bin dolarlık konut satabilmek için bu şekilde vatandaşlık dağıtılması bir dizi siyasi, kültürel sorunu da beraberinde getirebilir” dedi.

Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Mayıs ayında resmileşmesi beklenen Torba Yasa’ya eklenecek olan maddeyle yabancıların konut alımıyla vatandaşlık hakkı elde etmesi şartı esnetilecek. Torba Yasa’ya eklenecek olan maddeye göre yabancılara yönelik 1 milyon dolarlık konut alım şartı 300 bin dolara indirilecek.

Konuyla ilişkin olarak İktisatçı Mustafa Sönmez, Medyascope.tv’ye konuştu. Sönmez, konut piyasasında bir sıkışıklık olduğunu, özellikle İstanbul’da ciddi ölçüde bir konut stoku oluştuğunu ve bunu eritmede de zorluklar olduğunu belirtti.

“Kredi faizlerindeki iniş beklentisi sebebiyle konutlar elde birikti”

Genellikle faizlerin yükselme eğiliminde olduğunu, konut kredisi faizlerinin de alıcılar tarafından yüksek bulunduğunu ifade eden Sönmez, konut kredisi faizlerindeki iniş beklentisi nedeniyle stokların elde biriktiğini, bu durumun irili ufaklı bütün müteahhitlerde bir sıkıntı yarattığını, müteahhitlerin bankalara olan borçlarını geri ödemede zorluklarla karşılaştıklarını ve ellerindeki mevcut iş makinalarını, personeli seferber etmede güçlükler çektiğini söyledi.

“Ortaya çıkacak olan sorunlara iktidar kulak asmıyor”

Düzenlemeyi, “Son derece cömert, bol keseden bir önlem” şeklinde değerlendiren Sönmez, bunun gerçekleşmesi durumunda, özellikle Suriye, Irak, İran yani Ortadoğu kökenli taleplerin hareketlenebileceğinin umut edildiğini ifade etti.

Halihazırda yabancılara gayrimenkul satışının yılda üç dört milyar doların ötesine geçmediğini belirten Sönmez, bu düzenlemeyle birlikte yabancılara bu şekilde konut satışı gerçekleşmesinin ve buradan da döviz girişinin sağlanmasının umut edildiğini söyledi.

Bunun son derece eli açık, cömert bir girişim olduğunun altını çizen Sönmez, sırf 300 bin dolarlık konut satabilmek için bu şekilde vatandaşlık dağıtılmasının beraberinde bir dizi siyasi, kültürel sorunu da getirebileceğini fakat iktidarın bu duruma çok da kulak asmadığını ifade etti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.