Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pekin istasyonundaki gizemli tren: İçinde Kuzey Kore lideri Kim mi vardı?

Kuzey Kore’den yola çıkarak Çin’in başkenti Pekin’e gelen ve içlerinde Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’unda bulunduğu üst düzey Kuzey Koreliler’i taşıdığı iddia edilen “yüksek güvenlikli” tren ile ilgili gizem devam ediyor.

Trenin taşıdığı Kuzey Kore heyeti içerisinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un da bulunduğu iddiaları Japonya ve Güney Kore medyası tarafından dile getirildi. Reuters’ın haberine göre; Güney Kore’nin sol eğilimli Hankyoreh gazetesi Kim Jong-un’un pazartesi günü Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere söz konusu trenle Pekin’e geldiğini, salı günü ise üçüncü bir adrese gitmek üzere aynı trenle kentten ayrıldığını yazdı. Gazete üçüncü adresi neresi olduğunu yazmazken, Çin’in bir başka kenti olabileceği iddiasına yer verdi. Güne Kore Dışişleri Bakanlığı ziyareti yakından izledikleri şeklinde açıklamada bulunurken, trende bulunan heyette kimlerin olduğunu henüz tespit edemediklerini açıkladı. Güney Kore istihbarat teşkilatı ise iddialar hakkında yorumda bulunmayı reddetti.

Japonya basınında ise, Pekin’e ulaşan yeşil üzerine sarı çizgili trenin, Kuzey Kore lideri Kim’in babası Kim Jong-il’in geçmişte Çin ziyaretlerinde kullandığı trene çok benzediği iddiaları dile getirildi. Kuzey Kore’nin eski liderinin uçak korkusu nedeniyle ziyaretlerini trenle gerçekleştirdiği biliniyordu.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları yalanladı. Bakanlık sözcüsü Hua Çunying; gündelik basın toplantısında söz konusu iddialar sorulduğunda, “bahsettiğiniz konuyla ilgili ne demek istediğinizi anlamıyorum. Elimize bu konuyla ilgili bir bilgi gelirse bunu paylaşacağız” cevabını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore lideri Kim’in davetini kabul etmişti. İki liderin Mayıs ayında ikili zirvede biraraya gelmesi bekleniyor. Kim bu zirvenin öncesinde, Nisan ayında da Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile görüşecek.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, babasının öldüğü 2011 yılından sonra iktidara gelmesinin ardından henüz hiçbir ülkeye bir dış ziyaret gerçekleştirmemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.