Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’nın Jan Dark’ı eski askeri pilot, milletvekili Nadiya Savçenko darbe tezgahlamakla suçlanıyor

Ukrayna parlamentosunda 22 Mart Salı günü yapılan oylamada milletvekili Nadiya Savçenko’nun dokunulmazlığı kaldırıldı ve hakkında verilmiş olan tutuklama kararı onaylandı. Ülkenin en yüksek düzeydeki savcısı, Savçenko hakkında onun ülkenin siyasi liderlerine karşı bir terör saldırısı hazırlığında olduğuna yönelik suçlamada bulunmuştu.

Washington Post’ta yer alan habere göre, milletvekili Savçenko hakkında Ukrayna parlamentosuna silahlı saldırı planladığı gerekçesiyle Cuma günü tutuklama kararı verildi.

nadya savçenko

Nadiya Savçenko kimdir?

1981 doğumlu Nadiya Viktorivna Savçenko, Ukrayna’nın ilk kadın askeri pilotuydu. Rada ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi.

Savçenko, 2014 yılında Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafında Ukrayna’nın doğusundaki “ayrılıkçı” harekete karşı mücadele etmek için kurulan ve Uluslararası Af Örgütü tarafından savaş suçlusu olmakla itham edilen Aidar Taburu’nda görev aldı.

2014-2016 yılları arasında Rusya’da tutuklu bulunan Savçenko, The Guardian’da yer alan haberdeki açıklamasında “Ukrayna, eğer siz benim cumhurbaşkanı olmama ihtiyaç duyuyorsanız, olacağım” dedi. Sözlerine “dürüst olmak gerekirse, ben bunu istediğimi söyleyemeyeceğim. Ben uçmayı seviyorum. Fakat eğer gerekiyorsa, ben her şeyi yapacağım, bu yoldan gideceğim” diyerek devam etti.

Savçenko, kendisine karşı yöneltilen suçlamaların cumhurbaşkanlığı yarışına gireceğini açıklaması ile ilgili olduğunu belirtti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko yönetiminin, gelecek yıl gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisini güçlü bir rakip olarak görmesi sebebiyle, ondan kurtulmak istediğini ifade etti.

Kiev Şevçenko Bölge Mahkemesi’nin Cuma günü yaptığı düzenlemeye göre; Savçenko soruşturmanın derinleştirilmesi için iki aylık bir süre zarfında hapiste tutulacak. Ukrayna parlamentosu da Savçenko’nun milletvekili dokunulmazlığını kaldırdı.

Savçenko, savcılık tarafından, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçı hareketle danışıklı bir biçimde, darbe planlamakla suçlanıyor. Bu suçlamaya göre, parlamentoya el bombaları, otomatik silahlar ve tanklarla saldırılması planlanıyordu.

Savçenko, suçlamayla ilgili olarak, hükümetle alay etmek için parlamentoya saldırma hakkında konuştuğunu, çünkü telefonlarının dinlendiğini bildiğini söyledi. Savçenko Cuma günü mahkemede içerisinde bulunduğu olayın politik nedenlerle geliştiğini anlattı ve  “Başkanlık için yarışacağımı söylediğimde, otoriteler için tehlike arz etmeye başladım. Beni olumsuz bir biçimde yansıtmaya çalıştılar” dedi.

Savçenko, “Ukrayna hükümeti Rusya kadar kriminaldir” iddiasına kamuoyunun dikkatini çekmek için açlık grevine devam ettiğini belirtti.

Daha önce Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı hareket tarafından esir alınan Savçenko, Rusya’da tutuklu kaldı, sonrasında Ukrayna parlamentosuna giren eski askeri pilot şimdi de ayrılıkçılarla darbe planı yapmakla suçlanıyor

Savçenko, Rusya’da tutuklu kaldığı yıllardan sonra Ukrayna’da bir ulusal kahraman haline geldi. Ukrayna’nın doğusunda gönüllü bir taburda hizmet verirken Rusya destekli isyancı güçler tarafından esir alınan Savçenko, Rusya’da bir hapishaneye götürüldü ve yaklaşık iki yıl hapiste kaldı. Aylar sonra 2014 yılında hapiste bulunduğu sırada milletvekili seçildi.

savçenko rusyada hapisteyken

Mart 2016’da Rusya’da mahkeme onu Ukrayna’nın doğusunda iki Rus gazetecinin öldürüldüğü havan ateşi saldırısı olayında gözcü olarak rol aldığı gerekçesiyle 22 yıl hapse mahkûm etti. Savçenko, yargılama süresince Ukrayna ulusal marşını söyledi ve çeşitli hareketlerle Rus otoritelerini küçümsediğini gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savçenko’nun cezasına dair uluslararası tepkiler arasında, kısa süre sonra onu affetti ve Savçenko, Rusya ile Ukrayna arasında yapılan esir takasıyla serbest bırakıldı. Savçenko, Rusya’da tutukluluğu sonlanıp Kiev’e geldiğinde bir kahraman olarak karşılandı. Kendisine “Ukrayna’nın Jan Darkı” denildi. Savçenko hapisten çıktıktan sonra 2016 yılında Ukrayna’nın en prestijli ödülünü aldı.

Ukrayna’ya dönmesinden sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile sürtüşme yaşayan Savçenko, Poroşenko yönetimini yolsuzluk yapmak ve yetersiz olmakla itham ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.