Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filistinlilerin İsrail’in Gazze ablukasını kınamak için düzenlediği “lastik yakma” protestosunda 1 ölü, 40 yaralı

Filistinliler İsrail’in Gazze ablukası ve topraklarını işgalini bu Cuma, yine İsrail’in Gazze Şeridi etrafındaki sınır hatlarında, bu kez lastik yakma eylemleriyle protesto ediyorlar. Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail askerlerinin açtığı ateşle en az bir Filistinli’nin öldüğünü, 40 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Filistinliler, lastikleri yaktıklarında oluşacak dumanın, sınır hattında İsrail yönetimi tarafından vur emir almış olarak bekleyen askerlerin görüşünü kapatacağını, bu şekilde vurulmayacaklarını umuyorlardı.
Filistinlilerin 6 hafta boyunca İsrail’in kurulduğu 15 Mayıs’a kadar sürdürecekleri sınıra yürüme protestolarının ilkinde, İsrail ordusunun hedef aldığı -yaralanan ikisi ilerleyen günlerde olmak üzere- toplam 18 Filistinli hayatını kaybetmişti.

“Üzgünün komutanım, ateş etmeyeceğim” kampanyası

İsrail ordusunun bölgedeki operasyonlarından sorumlu Tümgeneral Yoav Mordechai’ın, dün Dünya Sağlık Örgütü’ne ekolojik felakete yol açacağı gerekçesiyle söz konusu protestoları engellemesi için mektup yazdığı bildirildi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Filistin Yönetimi ise İsrail ordusundan göstericilere ateş açmamasını istedi.
Ancak israil Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, geçen haftaki talimatların geçerliliğini koruduğunu söyledi: “Aynen geçen Cuma günkü gibi davranacağız. İsrail’in egemenliğini ve güvenliğini test etmeye kalkan her kim olursa olsun canını tehlikeye atacağını bilsin.”
Bu arada İsrailli bir sivil toplum örgütü olan B’Tselem ise, İsrail askerlerinin sınıra yaklaşan sivilleri hedef almaması için “Üzgünün komutanım, ateş etmeyeceğim” sloganıyla bir kampanya başlattı. Söz konusu talimatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu bildiren B’tselem, silahsız sivillere ateş açmanın suç olduğunu vurgulayarak, hukuka aykırı emirlere uymanın da suç sayıldığını hatırlatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.