Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Süper teşvik” açıklandı: 19 şirkete 135 milyar TL destek

Bugün Beştepe’de Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi Tanıtım Programı gerçekleştirildi. “Süper teşvik” olarak adlandırılan bu paket kapsamında desteklenecek 23 projeye 135 Milyar TL tutarında destek verilecek. Bu destek ile yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan istihdam yaratılması öngörülüyor. Bu kapsamda Sasa, 29 milyar lira, Tos Çelik 28 milyar ve Vestel 28,4 milyar liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Yatırımların hayata geçirilmesiyle birlikte cari açığın yıllık 19 milyar dolar azalacağı tahmin ediliyor.

19 şirket 135 milyar destek

Bugün söz konusu teşvikten yararlanacak 19 şirket açıklandı.

Teşvik belgesi almaya hak kazanan firmalar şunlar:

Alvimedica,
Assan,
Atayurt,
BMC (4 adet proje),
CFS,
Dow Aksa,
Ekore,
Ersan,
SASA (2 adet proje),
İpek Mobilya,
Most Makine,
Siirt Bakır,
Metcap Enerji,
TUSAŞ,
Oyak Renault,
Yıldız Metalurji,
Vestel,
Sütaş,
Tosyalı.

Törende konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yatırıma katılan şirketlerin çoğu ya yabancı ya da yabancı ortaklı. Bu da Türkiye’ye yatırımın sürdüğünü gösteriyor” dedi. Zeybekci konuşmasını “Proje bazlı yatırım teşviki sistemi kapsamında desteklenecek yatırımların toplam tutarı 135 milyar TL. Sistemde teşviklerin yüzde 75’i yüksek ve orta yüksek teşviklere ayrıldı” sözleriyle sürdürdü.

Yıldırım: “Türkiye yatırıma, ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir”

Törende konuşan bir diğer isim de Başbakan Binali Yıldırım oldu. Yıldırım konuşmasında “Son 16 yılda ülkemiz yabancı doğrudan yatırımda 180 milyar doların üzerine çıktı” dedi ve ekledi: “2017 yılının yatırımlarda yüzde 81 oranında bir artışla kapattık. Şimdi ulaştığımız bu rekor seviyeyi teknolojik değişim hamlesi ile taçlandırmak. Burada en önemli aracımız kendi kaynaklarımız ile sağlamak olacak. Biz Türkiye olarak Sanayi 4.0 sürecini ıskalamamak sürecindeyiz. Zamanın ruhunu en iyi okumak zorundayız. Teknolojik gelişme ile birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak.”

“Bu pakette birçok yenilikler var” diyen Yıldırım şöyle konuştu: “Bu paket 135 milyar TL yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan 134 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyar lira üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağladığı yararların yanı sıra cari açığı da 19 milyar lira azaltacak bir proje paketi. Kısacası bu projeler hayata geçtiğinde cari açığımız, ihracat artışı ve ithalattaki azalma dolasıyla 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak.”

Yıldırım’ın açıklamasına göre teşvikin gerçekleştirileceği iller şu şekilde: İstanbul, Sakarya, Malatya, Adana, Hatay, Yalova, Niğde, Kahramanmaraş, Kayseri, İzmir, Siirt, Edirne, Ankara, Bursa, Kırıkkale, Bingöl, Mardin ve Osmaniye.

Erdoğan: Büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar

Son olarak sahneye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fazla büyüme isabetli değil diyenler var, neden? Kıskançlık başka bir şey değil. Ya büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar. Büyüme oranınız ne kadar artarsa o kadar güçlü olursa, işin aslı o. Türkiye büyüdükçe çalışanıyla, iş adamıyla, devletiyle hep birlikte kazanıyoruz” şeklinde konuştu. Teşvik sistemi üzerinde 6 ay çalışıldığını bildiren Erdoğan, “Gelecekte cari açık, yüksek faiz ve borç prangasından kurtulmak için bugünden bu tedbirleri almak zorundayız” dedi. Erdoğan, “Faiz oranlarını aşağı düşürmedikten sonra yatırım yapılabilir mi? Önce yüksek faizden yatırımcıyı kurtarmamız gerek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.