Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump medyası: Tek bir ses, tek bir nefes

ABD’de 200’e yakın yerel televizyonun sahibi Sinclair Group, önümüzdeki aydan itibaren, Başkan Trump’ın “yalan haber” üretmekle suçladığı ulusal medyaya karşı başlattığı savaşta nefer olmaya hazırlanıyor. İlk kez CNN’den Brian Stelter’ın duyurduğu habere göre, Sinclair grubun bütün kanallarındaki bütün sunucularından gün boyu haber saati kuşaklarında mümkün olan en geniş seyirci kitlesine ulaşacak sıklıkta yayınlanmak üzere özel bir “etik tutum” spotu çekmelerini istedi.
İşte spotun metni:
“Ben X.. Y… Kanalımızın kaliteli, dengeli haberciliğinden gurur duyuyorum. Ancak ülkemizde salgına dönüşen sorumsuz ve tek taraflı yayıncılık eğilimi beni kaygılandırıyor. Sosyal medyadaki yanlı ve yalan haber paylaşımları çok arttı. Daha da endişe verici olan, ulusal medya kanalları bu yalan haberleri, öncesinde tek tek olgular doğru mu kontrol etmeden yayınlıyor. Maalesef bazı ulusal medya çalışanları, insanların nasıl düşünmeleri gerektiğini dayatmak için, yayın platformlarını kişisel görüş ve gündemleri doğrultusunda kullanıyorlar. Bu tutum demokrasimiz için aşırı büyük bir tehlike arz ediyor. Bizler ise gerçeğin siyaseten ne sağcı ne solcu olduğunu biliyoruz. Olgulara dayalı yayıncılığımız güvenilirliğimizin teminatıdır.”

Hiçbir detay unutulmadı

Sinclair Group bu spotların hangi ışıkta, ne uzunlukta çekilip nasıl kurgulanacağı gibi, sunucuların ne giyeceği nasıl görüneceği konusunda da ayrıntılı talimatlar yollamış. Deniyor ki, “Sunucular siyasi bir tutum takınıyor gibi görünmekten kaçınmalı. Amaç apolitik, tarafsız bir izlenim vermek. Kırmızı, mavi ve mor giysiler ve kravatlar kesinlikle kullanılmayacak. Erkekler siyah ya da gri takım elbise, kadınlar ise sarı, altın rengi, pembe, cam göbeği giysiler giymeli.”

Sinclair Group’un sunucularının çektiği spotların yer aldığı bir video haftasonunda sosyal medyada paylaşıldıktan sonra, özellikle medya meslek örgütlerinden tepki aldı.

Hemen hepsi ABD’nin muhafazakâr bölgelerinde 173 yerel kanalı kontrol eden ve sağcı Fox News’e rakip olmayı hedeflediği söylenen Sinclair Group, komplo teorileri ve Trump yanlısı yayın konukları ile meşhur.

Basın özgürlüğü alarmı

Bu arada New York Times gazetesinin Yazıişleri müdürü Dean Baquet Pazar günü CNN televizyonunda katıldığı bir programda Başkan Trump’ın medyaya yönelik saldırılarının “kontrolden çıktığını” ve danışmanlarının kendisini durdurması gerektiğini söyledi (http://money.cnn.com/2018/04/08/media/dean-baquet-new-york-times/index.html ) Trump’ın New York Times’ın başlıca rakibi Washington Post gazetesini “çöpe atmalık yalan haberler yapmakla” suçladığı son sözleri üzerine değerlendirme yapan Banquet “New York Times ve Washington Post dışlanmaya, Fox ve kardeş yayıncıları da ciddi gazetecilik kurumları gibi muamele görmeye devam ederse, yurttaşlık hakları ve demokratik tartışma geleneğinin kalıcı zarar” göreceğini savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.