Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsel istismar suçlarına ilişkin kanun tasarısı nasıl karşılanıyor?

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan çocuklara yönelik cinsel istismar yasa tasarısı geçtiğimiz gün Başbakan Binali Yıldırım tarafından TBMM’ye sunulmuştu. Sunulan yasa tasarısını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav şöyle yorumluyor:

”Konu bütünlüklü. Bizim şu anda en eksik olduğumuz şey istismarı önleme ve zarara uğrayan çocuğun iyileşme sürecini izlemek. Biz burada sadece suçun meydana gelmesini ve onunla ilgili neler yapıyoruz ona bakıyoruz. Bu metot yanlış. Ama yine de bu konuya odaklanıp bakıldığında olumlu sayabileceğim tek yönü çocuk istismarı suçlularının çocuklarla çalışmasının yasaklanması.  Diğer yönlerindeki ceza ağırlaştırmanın da hakimlerde takdir yetkisi kaldığı sürece nasıl uygulandığından emin olamıyoruz. Hadım gibi diğer önlemler konusunda da yıllardır söylüyoruz. İnsan haklarına da tıp etiğine de aykırıdır.

Tasarıda neler var?

Yasa Tasarısı’nda yer alan maddeler ise şöyle:

  • 12 yaşını tamamlamış çocuğa karşı cebir ve tehditle veya silah kullanmak suretiyle cinsel istismar suçu işlenmesi halinde müebbet hapis cezası verilmesi,
  • Cinsel suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar hakkında tahliye edilme tarihinden 3 ay öncesinden başlamak üzere tahliyeden itibaren 5 yıla kadar, ayakta veya yatarak cinsel isteğin ilaçla baskılanması,
  • Çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılması.

Abdülhamit Gül hadım yasasının getirileceğini duyurmuştu

Geçtiğimiz hafta cinsel istismar suçunda hadım yasasının getirileceğini belirten Adalet Bakanı Abdülhamit Gül şunları söylemişti:

”Mahkeme görüş alarak kimyasal hadım yoluna gidebilecek. Bir sanıkta fayda getirir diğer sanıkta belki daha fazla mağduru tehlike altına alabilir. Dozunu gözden geçirmesini ne kadar faydalı olduğu bunlarla ilgili esnek bir model mahkeme isterse burada tıbbi konu olduğu için sağlık uzmanlarından da görüş alarak izleyerek infaz boyutuyla.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.