Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail öldürdüğü Filistinli gazeteci için “Hamas ajanı” dedi, ABD yalanladı

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, geçtiğimiz cuma günü Gazze-İsrail sınırında İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinli gazeteci Yaser Murtaja’nın Hamas ajanı olduğunu iddia etmişti. Ancak ABD’nin Washington Post ve İsrail’in Haaretz gazeteleri, Murtaja’nın sahibi olduğu Ain Medya adlı şirketin geçtiğimiz günlerde Amerikan hükümetince verilen bağışlardan birine hak kazandığını, dolayısıyla iddianın doğru olmadığını yazdı. Zira bağış başvurusu yapanların sicilleri araştırılıyor ve Hamas ABD’nin terör örgütü saydığı gruplardan biri olduğu için Lieberman’ın iddiasının en azından Amerikan makamlarınca doğrulanmadığı anlaşılıyor.

Lieberman Murtaja’nın insansız hava araçları kullanarak çekim yaptığını, bu çekimlerde elde ettiği İsrail askerlerinin pozisyonlarına dair görüntüleri Hamas’a verdiğini ileri sürmüştü. İsrail Savunma Bakanı, gazetecinin 2011’den beri Hamas’ın askeri kadrosunda olduğunu da iddia etmiş ancak herhangi bir kanıt göstermemişti.

Oysa, dünyaca ünlü Çinli sanatçı Ai Weiwei’le ve BBC, El Cezire gibi uluslararası haber kanalları için çalışan Murtaja’nın, geçtiğimiz aylarda ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’na (USAID) maddi destek için başvurduğu ve Gazze merkezli medya şirketi ile şahsı özelinde yapılan güvenlik incelemelerinden geçerek, teknik ekipman desteği olarak 11 bin 700 dolarlık bağış almaya hak kazandığı ortaya çıktı. Washington Post’a görüş bildiren USAID yetkilileri, İsrail istihbaratının Lieberman’ın iddia ettiği gibi bir bilgiye sahip olması halinde, Murtaja’nın güvenlik incelemesinden geçmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

Geçen hafta Filistinliler’in Gazze’ye yönelik süregiden ablukaya ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkına dikkat çekmek için düzenledikleri sınıra yürüme eylemlerini görüntüleyen Murtaja, üzerinde basın mensubu olduğunu açıkça gösteren bir yelek, elinde de kamerası bulunmasına rağmen İsrail askerleri tarafından vurulmuştu. Filistin basın sendikası Murtaza’nın geçen hafta kurşunlara hedef olan altı gazeteciden biri olduğunu bildirdi. Cuma günkü protesto gösterileri sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateşle Murtaja dahil 5 kişi ölmüş, 400’e yakın kişi de yaralanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.