Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa, Şili’deki cinsel istismar iddiasını örtbas etmiş olduğu için özür diledi

Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis, Şili’de Katolik bir rahibin suçlandığı çocuk istismarı vakasındaki tutumu nedeniyle özür diledi.

Geçtiğimiz yıl Şilili psikopos Juan Barros, Şili Katolik Kilisesi’ne bağlı bazı rahiplerin işledikleri çocuk istismarı suçlarını gizlemekle suçlanmıştı. Papa Francis ise, geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleştirdiği Şili ziyareti sırasında, iddiaları iftira olarak nitelendirmiş ve iddiaların bir karalama kampanyasının parçası olduklarını savunmuştu. Papa, konuyla ilgili soru soran gazetecilere; Juan Barros hakkında “tek bir delil bile bulunmadığını, delil bulurlarsa kendisine aynı soruyu tekrar yöneltmelerini” söylemişti. Papa, Latin Amerika gezisinin sonunda sözlerinin birçok kişiyi yaraladığını fark ettiğini ancak psikopos Barros’a suçsuz olduğuna güvendiğini söylemişti.

Papa’nın ziyareti sırasında Şili’de iki kilise ateşe verilmişti.

Psikopos Barros o dönem, taciz ve istismarla değil, Kilise’de bir rahip olan Fernando Karadima’nın 1980’li yıllardan bu yana erkek çocuklarına sarkıntılık ettiğinden haberi olmasına rağmen herhangi bir girişimde bulunmamakla suçlanıyordu. Rahip Karadima, olaylar zaman aşımına uğradığı için herhangi bir ceza almamıştı.

Papa’nın Şili’deki Katolik Kilisesi mensuplarına hitaben yazdığı mektup, Şili’deki kilise tarafından dün yayınlandı. Papa mektubunda, geçen yıl olayla ilgili yaptığı yorumlardan dolayı “üzgün ve utanç içinde” olduğunu dile getirdi. Papa; olayı algılama ve değerlendirmede hata yaptığını ve bunun da sebebinin eksik ve yetersiz bilgilendirilmesi olduğunu belirtti. Papa ayrıca, özür dilemek maksadıyla olayın kurbanlarından bir kısmını da önümüzdeki haftalarda Vatikan’a davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.