Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da mahkemenin “Tecavüz değil, cinsel istismar” hükmü infiale neden oldu

Pamplona kentindeki bir mahkeme, Temmuz 2016’da bir boğa koşusu festivali sırasında genç bir kadına düzenlenen bir saldırı nedeniyle tecavüzle suçlanan beş kişiyi sadece cinsel istismardan suçlu bulunca, kentte, başkent Madrid’de ve diğer şehirlerde binlerce kişi bu kararı protesto etti.

Hem kadın hem de sanıklar, bu karara karşı itiraz edeceklerini söylediler. Göstericiler, mahkemenin önünde “Taciz değil, tecavüz”, “Utanç verici”, “Hayır, Hayır demektir” sloganları attılar. Madrid, Barselona, Sevilla, Alicante ve İspanya genelinde bir düzineden fazla şehirde, karara karşı ve mağdura destekte bulunmak için binlerce kişi toplandı.

İspanyol yasalarına göre cinsel taciz suçu şiddet veya sindirme içermediğinden tecavüzden farklı varsayıldığından şüphelilere savcıların en başta istediği 20 yıl hapis cezası verilemedi. Şüphelilerin davası son iki yıldır İspanya’nın #MeToo hareketini oluşturdu ve mağdurun binlerce destekçisi ‘Yo te creo’ (Sana inaniyorum) sloganın altında birleşti.

Bu karara pek çok kadın hakları grupları ve politikacı tepki gösterdi, İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Sáenz de Santamaría, gelecekte buna benzer vuku bulabilecek davaları önlemek için karara itiraz etti.

Bir İspanyol kadın hukukçular örgütü olan Themis’in başkan yardımcısı Altamira Gonzalo, Efe haber ajansına şunları söyledi: “Cesur bir mahkeme kararı olmalıydı. Mahkemeler toplumdan bu kadar kopuk olmamalı”

Spagna2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.